Hasiči likvidovali požár a únik plynu ve Vrbně pod Pradědem. Evakuovat museli desítky lidí

Při výkopových pracích ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku překopli pracovníci přípojku plynu, ta začala hořet. Hasiči podle jejich mluvčího Petra Kůdely evakuovali 41 lidí z ulic poblíž náměstí svatého Michala, včetně klientů ústavu pro mentálně postižené. Zásah byl ukončen okolo 15:00. Při události se nikdo nezranil.

Operační středisko hasičů bylo o požáru potrubí informováno po 11:00. „Hasiči mají situaci pod kontrolou, hlavní středotlaké potrubí a dvě souběžné přípojky, které jsou poškozené, neustále ochlazují proudy vody. Plameny nejsou vůbec vidět, zbytky plynu vyhořívají ještě ve výkopu,“ uvedl během zásahu Kůdela.

Aby mohlo být potrubí bezpečně uzavřeno a nemusely se zastavit dodávky plynu pro obyvatele města, uvažuje se podle Kůdely o vyhloubení vhodného otvoru v neodkryté části potrubí a zaslepení přípojek. Na místě byla jedna jednotka profesionálních a tři dobrovolných hasičů, spolupracovali i s plynaři.

Hasiči likvidují požár a masivní únik plynu ve Vrbně pod Pradědem (zdroj: ČT24/Jan Plášek)

„Hasičům se povedlo krátce před 15:00 požár plynového potrubí zcela uhasit a obě plynové plastové přípojky neprodyšně sepnout svíracími válci. Po důkladné kontrole místa mohlo být konstatováno, že se nemusí kopat žádná další ,díra‘,“ uvedl mluvčí. 

Evakuace klientů domova

Nehoda se stala v blízkosti Domova pro osoby se zdravotním postižením organizace Sagapo. Jeho ředitel Petr Konečný řekl, že zaměstnanci evakuovali celý domov. Kapacita domova je osmnáct klientů, pracuje v něm až deset zaměstnanců.

Konečný také dříve uvedl, že kdyby zásah trval déle než dvě hodiny, museli by se klienti domova přesunout do Bruntálu, kde má organizace další zařízení. K tomu nakonec nedošlo. Klienti se nyní stěhují zpět do domova ve Vrbně. 

Hasiči likvidují požár a únik plynu ve Vrbně pod Pradědem
Zdroj: HZS Moravskoslezkého kraje