Obec Hory na Karlovarsku bojuje proti vzniku obřích hal, občané je v referendu odmítli

Obec Hory na Karlovarsku bojuje proti vzniku obřích hal (zdroj: ČT24)

Obec Hory na Karlovarsku se brání vzniku obřích hal na hranici chráněné krajinné oblasti. Investora zastupuje někdejší známá úřednice Ivana Doubová. Jako šéfka stavebního úřadu čelila kritice za povolování některých kontroverzních staveb. Radní jí pak vyčítali i to, že při změně územního plánu vydělala miliony na prodeji vlastních pozemků.

Dvě velkokapacitní haly pro internetový obchod by měly vzniknout jen několik desítek metrů od rodinné zástavby a na hranici s chráněnou krajinnou oblastí. „Co se týká této lokality, tak se nacházíme v druhém ochranném pásmu léčivých zdrojů,“ upozornila starostka obce Hory Lucie Hostašová (nestr.).

Devadesát pět procent obyvatel obce v referendu stavbu hal odmítlo. „Určitě bychom nechtěli, aby tady parkovaly kamiony přes noc,“ konstatuje zdejší občan Tomáš Klíma.

Podle krajského úřadu nebudou mít stavby negativní vliv na životní prostředí. Obec nicméně na kraj kvůli způsobu projednání podala žalobu. Starostce vadí, že úřad s odkazem na covid povolil jen on-line jednání a řada lidí i institucí se kvůli technickým problémům nemohla připojit.

„My už jsme jednou veřejné projednávání chtěli uspořádat s prezenční účastí, nicméně kvůli prodloužení nouzového stavu to nebylo možné,“ vysvětluje mluvčí karlovarského krajského úřadu Jana Pavlíková.

Posudky vyšly pro investora kladně, tvrdí bývalá šéfka stavebního úřadu

Investora zastupuje bývalá dlouholetá šéfka karlovarského stavebního úřadu Ivana Doubová. Ta potvrdila, že s přípravou územního řízení pomáhá. „Co se týče vlivu tohoto záměru na životní prostředí v Horách, dělaly se k tomu posudky, které vyšly pro investora kladně,“ uvedla.

Doubová jako úřednice čelila kritice řady zastupitelů i občanských sdružení ze střetu zájmů. Její zemědělská půda se díky změně územního plánu změnila ve stavební pozemky a na prodeji pak vydělala přes dvacet milionů korun. „Můj názor je, že jsem nikdy nepochybila,“ zdůraznila v minulosti Doubová.

Její úřad také dodatečně legalizoval původně nepovolené stavby podnikatele Nikolaje Stěpanova. Následně pak v roce 2003 uvedla, že úřad dělá vše proto, aby stavby byly odstraněny.

Doubová skončila jako úředník karlovarského magistrátu v roce 2011, vedla odbor rozvoje a urbanismu, který radní zrušili.