V brněnské kauze Stoka se mění dozorující státní zástupce. Mezlík bude pracovat pro evropský úřad

V případu možné korupce na radnici městské části Brno-střed, v takzvané kauze Stoka, se změní dozorující státní zástupce. Radek Mezlík z brněnské pobočky olomouckého vrchního státního zastupitelství odchází pracovat pro Úřad evropského veřejného žalobce. Mezlík to ve čtvrtek potvrdil ČTK. Soud v případu Stoka má pokračovat až v lednu.

Na změnu dozorujícího žalobce upozornily servery HN a Aktuálně.cz. Mezlík uvedl, že už byl vyrozuměný o úspěšné účasti ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásil. „Do funkce budu jmenován, není ale zřejmé kdy. Tipoval bych, že to bude někdy v únoru, takže do té doby budu na kauze Stoka pracovat,“ uvedl Mezlík.

Termíny hlavního líčení ve složitém případu údajné korupce na radnici městské části jsou do konce roku zrušené, první je vypsán až na 5. ledna. Jde o třídenní blok, poslední termín je zatím 18. března 2021.

Podle Mezlíka zatím není zřejmé, kdo přesně jeho agendu převezme. „Po mém jmenování soudní řízení převezme některý z mých kolegů. Ještě není jasné, jak se všechny mé případy rozčlení,“ uvedl žalobce.

Obviněno je 11 lidí včetně Švachuly

Kauzou Stoka se začal brněnský krajský soud zabývat ve druhé polovině září letošního roku, má za sebou pět jednacích dní, během kterých vypovídali obžalovaní. Těch je celkem 11 včetně někdejšího politika za hnutí ANO Jiřího Švachuly, žaloba byla podána i na dvě firmy.

Právě Švachula byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek správy nemovitostí městské části Brno-střed a 27 zakázek v městské části Brno-střed, kdy výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun.

Soud začal po roce a půl od policejní razie na radnici Brno-střed. Korupce se podle policie odehrávala při zadávání veřejných zakázek. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle zvyšovala. Švachula popřel, že by založil organizovanou zločineckou skupinu, řekl, že se sám stal obětí nátlaku od spoluobžalovaného podnikatele. 

„Není pravda, že jsem v listopadu 2014 založil organizovanou zločineckou skupinu a že jsem byl od začátku vedoucím článkem a není ani pravda, že zločinecká skupina fungovala, a to s cílem soustavného ovlivňování veřejných zakázek,“ prohlásil Švachula v září před soudem.