Obce na Jedovnicku se napojují na blanenský vodovod. Trápí je nedostatek pitné vody

Vodohospodáři začali napojovat obce v okolí Jedovnic na páteřní blanenský vodovod. Investice za téměř 350 milionů korun má pomoci s dopady sucha. Kapacita jedovnického prameniště už totiž zejména v letních měsících přestává oblasti stačit. Nové potrubí a vodojemy mají zajistit dodávky i v příštích letech.

Obyvatele Lažánek trápí především horší kvalita vody a příliš chlóru. Hana Jedináková už ale v Lažánkách zažila i chvíle, kdy z kohoutku voda téměř netekla. „Loňské léto byl tak nízký tlak v potrubí, že voda tekla málo. Míváme tady často poruchy,“ popsala.

Prameniště v Jedovnicích, odkud voda do Lažánek proudí, i podle pozorování vodohospodářů přestává lokalitě stačit. „Kapacita toho jímacího území, protože je to na kopci, je docela omezená. A od roku 2015 se hladiny podzemních zdrojů zaklesávají čím dál hlouběji,“ řekl tajemník Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí Petr Tioka.

Proto svazek přes lesy propojuje páteřní blanenský vodovod právě s obcemi u Jedovnic, aby se mohly rozrůstat a i za pár let měly pitné vody dost. Oprav se navíc dočkají jímky, vodojemy i úpravna vody. „Dojde k jejímu napojení, stejně jako těch dalších vodárenských objektů na dispečink. Budeme schopni velmi rychle identifikovat havárii,“ vysvětlila mluvčí Vodárenské akciové společnosti Iva Librová.

Vodu jezdí doplňovat cisterny

Ve druhé etapě by se na páteřní vodovod měly napojit také odlehlejší obce v okolí Holštejna na severu Blanenska. Starostové ale před dvěma týdny odmítli projekt spolufinancovat. „Je to spočítané podle spotřeby vody na čtyři až deset milionů korun. V případě, že se situace změní a vody bude opravdu ubývat, tak ten rozhovor obnovíme,“ řekl Petr Tioka.

Do té doby tam musí spoléhat na menší místní zdroje. Ty ale na řadě míst jezdí hlavně v létě doplňovat cisterny.