Inspekce: Každá šestá restaurace připravuje pokrmy na zdraví škodlivém, přepáleném oleji

Státní zemědělská a potravinářská inspekce udělala loni kontroly ve víc než osmdesáti restauracích a z odebraných vzorků zjistila, že každá šestá připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji. Takové oleje obsahují škodlivé látky s možnými karcinogenními účinky.

V jedné z brněnských restaurací spotřebují denně až třicet litrů oleje na smažení. Za týden usmaží šedesát kilogramů bramborových hranolků. „Každé ráno se cedníkem vyberou ty pevné části a olej zkontrolujeme. Obvykle ho měníme jednou za dva až tři dny, nejpozději jednou za šest dnů,“ popsala provozní restaurace Soňa Hofbauerová.

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odebírali v restauracích vzorky olejů a částečně přímo na místě zjišťovali, zda výměna oleje jednou za pár dní stačí. „Díváme se, jestli v oleji nejsou nějaké zuhelnatělé zbytky, případně se hodnotí i vůně, vzhled, viskozita,“ říká inspektorka Ivana Nevrtalová.

V laboratoři simulují podmínky smažení

Odebrané vzorky pak inspektoři zkoumají ještě v laboratořích Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které jsou v Brně a v Praze. „Simulujeme v laboratoři podmínky smažení. Olej zahřejeme na příslušnou teplotu a poté u něj hodnotíme, jak moc je ten olej tepelně rozložený,“ vysvětlila metodička SZPI Tereza Nováková. U několika vzorků laboratorní výsledky potvrdily až trojnásobné překročení vhodné teploty.

Loni inspektoři odebrali vzorky v 82 provozovnách. Přepálený olej byl v každé šesté restauraci, ještě častěji pak restauratéři nedodrželi povolenou teplotu na fritování hranolek. „Tam je potřeba dodržet maximální fritovací teplotu 175 stupňů Celsia,“ řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Nejlepší je se smaženým pokrmům vyhnout

Smažená jídla nejsou příliš zdravá, a připravená na přepálených olejích ještě méně. „Pokud člověk konzumuje více než třikrát týdně fritovanou potravinu, tak má o polovinu vyšší riziko diabetu druhého typu, zvýšené riziko rakoviny a daleko vyšší riziko srdečně-cévních onemocnění,“ řekl Tomáš Komprda z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.

Podle odborníků přes výživu by bylo ideální vyhnout se smaženým pokrmům úplně. A když už, tak použít na smažení kvalitní oleje: avokádový, kokosový nebo olivový.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Regiony

Na Štědrý den řešili hasiči nejvíce požárů za pět let

Hasiči v Česku na Štědrý den vyjížděli k 72 požárům, což je nejvíce za posledních pět let. Nikdo při nich nezemřel, zranění utrpělo dvanáct lidí. Některé požáry přímo souvisely s Vánocemi, způsobilo je například neopatrné zacházení s prskavkami. Celková škoda je přes třicet milionů korun, informovala mluvčí generálního ředitelství hasičů Klára Ochmanová.
včeraAktualizovánopřed 16 hhodinami

Zdravotní klauni přinášejí vánoční radost dětem v nemocnicích

Ne všechny děti mohou strávit vánoční svátky doma – některé musí zůstat na nemocničním lůžku. Zpříjemnit jim pobyt v nemocnici a vykouzlit úsměv na tváři se v rolích sester a doktorů snaží zdravotní klauni. Malé pacienty navštěvují celoročně, o Vánocích jsou jejich klauniády obzvlášť důležité.
24. 12. 2025

O tradiční rybí polévku byl na Staroměstském náměstí velký zájem

Tradiční rozlévání štědrodenní rybí polévky podle receptu s koňakem a karamelem na Staroměstském náměstí v Praze opět provázel velký zájem. Dlouhá fronta se začala tvořit už půl hodiny před začátkem vydávání, kterého se s pomocníky ujal pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Rozlévání vánoční rybí polévky se v metropoli uskuteční i na Kampě u Karlova mostu nebo na náměstí Republiky.
24. 12. 2025

Trojice bratrů spojila síly, obec na Zlínsku se tak dočká opraveného betlému

Vánoční svátky v Nedašově na Zlínsku budou po letech zase kompletní – tedy včetně bezmála devadesát let starého mechanického betléma. Mohutný model devět měsíců opravovali tři bratři – Jakub, Karel a Tomáš Suří a tchán jednoho z nich. Betlém rozložili v garáži, historické součástky postupně nahrazovali novými. Do radosti pro druhé investovali desítky tisíc korun. Nyní na úplný závěr prošlo dílo závěrečným testem. Opravený betlém má pro Nedašov mimořádný význam. I podle statistiků je tu víra pořád silně zakořeněná. Při posledním sčítání se k církvi přihlásilo 855 z 1315 obyvatel vesnice. První veřejné předvedení betlému bude v kostele na Štědrý den během sváteční půlnoční mše.
24. 12. 2025

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste, aerolinky přicházejí z celého světa

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste. V hangárech na pražské Ruzyni servisuje své stroje víc než desítka aerolinek z celého světa. Během dekády se jejich počet zdvojnásobil. I proto tam hledají nové zaměstnance. Lidí ve specializovaných profesích je ale málo.
24. 12. 2025

Skauti rozvážejí Betlémské světlo. Někde až domů

Skauti a skautky i letos rozvážejí Betlémské světlo po celém Česku. Lidé si ho mohou vyzvednout na náměstích, v kostelech nebo v nákupních centrech, někde s plamínkem skauti obcházejí domácnosti osobně. Tradice, která symbolizuje mír, naději a přátelství, se v Česku udržuje už více než pětatřicet let.
23. 12. 2025Aktualizováno23. 12. 2025

Výstraha ČHMÚ: Na Šumavě až dvacet centimetrů sněhu, silný vítr na východě Česka

V Pošumaví a na Šumavě může ve středu napadnout pět až dvacet centimetrů sněhu, hrozí i sněhové jazyky. Vyplývá to z výstrahy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V části Moravskoslezského a Olomouckého kraje bude na Štědrý den také foukat silný vítr, v nárazech může mít až 70 kilometrů za hodinu.
23. 12. 2025

Kdy a kde bude na Štědrý den sněžit? Podívejte se na přehlednou mapu

Na některých místech Česka by mohlo na Vánoce sněžit. Nebude jich mnoho, sněhu bude spíše málo, ale naděje na bílou pokrývku existuje.
23. 12. 2025
Načítání...