Soud zastavil proces s ústeckými úředníky, kteří údajně netrestali přestupky za parkování

Okresní soud v Ústí nad Labem v pondělí zastavil proces se třemi úředníky ústeckého magistrátu obžalovanými kvůli tomu, že údajně netrestali přestupky za nezaplacené parkování. Soud má za to, že čin je promlčený. Rozhodnutí není pravomocné, proti usnesení podal státní zástupce stížnost.

Úředníci podle obžaloby netrestali přestupky za neplacení parkovného. Jedna z úřednic podle obžaloby v roce 2013 převzala takových oznámení o přestupcích minimálně 1350, nic s nimi ale nedělala. Podle státního zástupce úředníci oznámení o přestupku bez jakéhokoli procesního úkonu zakládali do archivu oddělení.

U dvou úředníků šlo podle obžaloby o úmyslný trestný čin, u třetí ženy o nedbalost. Soud úředníky v roce 2016 potrestal zákazem činnosti a podmíněnými tresty. Obžalovaní i státní zástupce se odvolali a krajský soud kauzu vrátil okresnímu soudu.

„Hlavní líčení bylo skončeno vyhlášením usnesení, dle kterého bylo trestní stíhání všech tří obžalovaných zastaveno, neboť soud prvního stupně má za to, že je trestní stíhání promlčeno,“ uvedl v úterý mluvčí soudu Martin Kredba.