Sever Čech hlásí výskyt tularémie, píše iDnes. Nemoc může ohrozit i člověka

V okolí Litvínova se objevila tularémie. Informuje o tom server iDnes.cz, podle kterého veterináři tuto infekční nemoc přenosnou i na člověka zjistili u uhynulého zajíce koncem loňského prosince v Chudeříně. Krajská veterinární správa proto vydala takzvané mimořádné opatření.

V litvínovských částech Chudeřín, Šumná, Hamr, Lounice a v honitbách Podloučná, Křížatky a Přehrada platí po dobu tří měsíců zákaz odchytu zajíců.

Výjimku mají jen kusy, které projevují příznaky nemoci. Takové naopak musejí myslivci ulovit a doručit k laboratornímu vyšetření, napsal server. Pokud se žádný další případ nákazy neobjeví, ochranné pásmo se zruší.

Tularémie zajíců se v Česku čas od času objevuje. V roce 2011 krajská veterinární správa hlásila toto onemocnění z Litoměřicka, v roce 2008 se nákaza vyskytla na Kolínsku, Mělnicku i v okolí Plzně.

Nebezpečí i pro člověka

Původcem je mikroorganismus kmene Francisella tularensis. Vyskytuje se u zajíců a volně žijících hlodavců. Přenašečem tularémie je hmyz sající krev a drobní hlodavci. Přenos mezi jednotlivými druhy zprostředkovávají různí členovci, především klíšťata.

Tularémií snadno onemocní také lidé, kteří se nakazí přímým kontaktem při manipulaci s nakaženou zvěří nebo vdechnutím infikovaného prachu nebo aerosolu. Nemoc se může projevit jako celkové onemocnění s vysokými teplotami, angínou, atypickým zápalem plic. Po infekci poraněním vznikají vředovité změny na kůži a zduření, případně zhnisání mízních uzlin. Nákaza není přenosná z člověka na člověka.