Soud zrušil rozsudek o osvobození soudkyně, která údajně varovala dceru před policií

Městský soud v Praze zrušil osvobozující rozsudek nad jabloneckou soudkyní Lucií Treglerovou, která podle obžaloby varovala svou dceru před policejní akcí. Soudkyni zprostil obžaloby letos v červenci Obvodní soud pro Prahu 1, podle městského soudu měl ale kauzu řešit jiný soud. Případ teď míří k Vrchnímu soudu v Praze, aby určil, který soud je příslušný případ rozhodovat.

„Napadený rozsudek se zrušuje a trestní věc Lucie Treglerové se předkládá k rozhodnutí o příslušnosti Vrchnímu soudu v Praze,“ uvedla pro ČT mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Osvobozující rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1 tak neplatí, o obžalobě nad jabloneckou soudkyní bude muset rozhodnout znovu jiný soud. Který to bude, určí Vrchní soud v Praze.

Treglerová čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby. V únoru 2016 totiž povolila odposlechy mužů (otce a syna), kteří byli v té době podezřelí z drogové trestné činnosti. O den později pak podle obžaloby zaslala dceři SMS zprávy, ve kterých jí styky s těmito muži vyčítala s tím, že „skončí v kriminále“.

S dcerou se podle obžaloby také sešla. Ta po schůzce poslala varovnou zprávu jednomu z podezřelých, ve které napsala, že je jeho syn „vyhlášený protiteroristickou centrálou“ a ať si oba muži dávají pozor.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Šárka Šantorová svůj červencový osvobozující verdikt nad Treglerovou odůvodňovala tím, že se nepodařilo prokázat, že se trestný čin stal. SMS zaslané dceři byly podle Šantorové „normální reakcí matky“.

To, že dcera později poslala jednomu z odposlouchávaných mužů varovnou zprávu, ale podle ní neprokazuje, že by jí matka vyzradila cokoliv ze spisu. Se zproštěním obžaloby nesouhlasil státní zástupce, pro soudkyni žádal aspoň podmíněný trest. Odvolal se proto k Městskému soudu v Praze. Ten teď původní rozsudek zrušil.