Kvůli sportovním dotacím obvinila policie devět lidí z pražského magistrátu

Po loňském zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu na pražském magistrátu padla minulý týden obvinění. Upozornil na to web Seznam Zprávy. Policie stíhá kvůli podezřením souvisejícím s rozdělováním dotací na sport devět lidí. Podle zastupitele Františka Švarce (ODS) se obvinění týkají členů komise, která vybírala projekty, jež město podpořilo.

Předsedou komise byl Karel Březina (ČSSD), jeho advokát ale Seznamu řekl, že ho klient nekontaktoval a neví o tom, že by byl obviněn. Podle webových stránek magistrátu byli členy komise kromě Švarce také Antonín Lébl (ANO), Jiří Haramul (ANO), současní zastupitelé Jan Wolf (KDU-ČSL), Stanislav Nekolný (ANO) a Miloš Růžička (STAN) a bývalí zastupitelé Monika Hášová (nestr.) a Petr Bříza (za TOP 09).

Podle mluvčího městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly jsou obvinění stíháni kvůli zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Současný radní pro školství a sport Vít Šimral (Piráti) uvedl, že nynější vedení města již změnilo způsob rozdělování grantů. „Jednání jsou veřejná a nyní se nemůže stát, že by přidělené finanční prostředky následně posloužily jinému než původnímu záměru. Když jsem nastupoval na post radního, byl jsem si vědom toho, že se jedná o korupční prostředí. Proto jsem rád, že policie v tomto směru koná a budu jí poskytovat plnou součinnost,“ komentoval případ Šimral.

Loni v červnu zasahovali policisté na pražském magistrátu a předvolali k výslechu i několik tehdejších zastupitelů – Březinu, Lébla, Haramula nebo Petra Dolínka (ČSSD).