Kamery mají střežit bezpečnost, k záznamům ale smí jen státní policie, stěžují si obce

Události v regionech: Obce si od kamerového systému slibují hlavně vyšší bezpečnost (zdroj: ČT24)

Plzeňský kraj nechává v obcích instalovat pokročilé kamerové systémy, které například umí měřit rychlost aut. Samotné obce se ale k záznamům z nich nedostanou, k dispozici jsou republikové policii, která je stahuje a vyhodnocuje jen na vyžádání. Zajímají ji přitom pouze trestné činy.

Při osazování bezpečnostních kamer argumentuje plzeňské hejtmanství bezpečností. Zatím jich je 90, stály desítky milionů korun. Nejde ale o kamery, které by mohli používat například strážníci. 

Přístup k videu má pouze státní policie a ani ona nedostává obraz on-line. „Kamery nejsou používány 24 hodin denně. Jsou využívány na základě nějakého podnětu a nebo zjištěného protiprávního jednání,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. 

Podle krajského vedení je to pochopitelné. „Jsou tam kamery s vysokým rozlišením a to může využít pouze Policie České republiky,“ upozornil náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

Radnice některých obcí, kde kamery jsou, ale netají rozčarování z takového fungování. Například ve Stříbře jsou podle místostarosty Martina Záhoře (ANO) užitečnější kamery, které si pořídilo město samo. „Městská policie má on-line přístup 24 hodin. Veškeré záležitosti vyhodnocujeme přímo na místě,“ upozornil.

Zároveň ale na krajský úřad přicházejí žádosti o nové kamery, ke kterým se dostane jen policie. V Kostelci na Tachovsku je považují za jeden z nástrojů, jak předcházet kriminalitě. „Dohledovým kamerovým systémem bychom si pohlídali možné negativní vlivy,“ míní starosta František Trhlík (KSČM). Letos kraj vyhověl šesti obcím. Každoročně systém bezpečnosti dotuje deseti miliony korun.

Kde konkrétně kamery budou, rozhoduje policie. „Lokality se vytipovávají podle počtů dopravních nehod nebo podle počtu porušení pravidel bezpečnosti silničního provozu a také plynulosti silničního provozu,“ uvedla mluvčí Brožová.