V Hustopečích mají Food Box na potraviny pro potřebné. Stará se o něj místní pastor

V Hustopečích na Břeclavsku mohou lidé dávat trvanlivé potraviny pro potřebné do Food Boxu umístěného v samoobsluze. O schránku a její obsah se stará místní pastor. Po Brně jde teprve o druhý potravinový kontejner na jižní Moravě. Autoři projektu z brněnské potravinové banky chtějí schránky postupně instalovat i v dalších místech kraje.

„Lidé v Hustopečích můžou pomoci lidem v Hustopečích. Je to určitě posun a zlepšení dostupnosti potravin,“ říká pastor Apoštolské církve Karel Fridrich, který má Food Box na starosti. Díky schránce se potraviny dostanou k lidem v nouzi rychleji. Odpadá totiž mezikrok s potravinovou bankou.

Lidé mohou do schránky vkládat výhradně trvanlivé potraviny. Food Box se vybírá jednou za týden nebo dva. Veškeré jídlo pak Karel Fridrich odnáší do prostor Apoštolské církve, kde je rozděluje mezi potřebné. „Když je to rodina, tak spíš vaří. Když je to třeba bezdomovec, tak se snažíme najít něco, co pro něj bude jednodušší,“ vysvětluje pastor.

Mezi místními se tato forma charity teprve dostává do povědomí. Přesto si už někteří do nákupního košíku občas vloží i něco navíc. „Je to taková hezká forma podpory, která člověka nijak finančně nebolí. Myslím si, že je to pěkné,“ míní obyvatelka Hustopečí Eliška Pechorová.

Tvůrci projektu Food Box už mapují další místa v kraji, kam by schránky umístili. Má jich být deset až patnáct.