Ve zlínské nemocnici zemřela pacientka po endoskopickém vyšetření. Případ vyšetřuje policie

Zlínští policisté prověřují úmrtí pacientky v Krajské nemocnici T. Bati. Starší žena zemřela minulý týden, další pacientka je ve vážném stavu. Obě podstoupily vyšetření na endoskopii. Podle ředitele nemocnice je jednou z vyšetřovacích verzí záměna sterilní látky za louh.

Starší žena byla na endoskopickém vyšetření na interně zlínské nemocnice 21. března. Krátce po něm ale zemřela. Sterilní roztok zaměnil nemocniční personál pravděpodobně za louh. „Byla to záměna látek, které se používají při vyšetření. Jestli to byl louh, potvrdit nemohu, protože analýza ještě neproběhla, ale je to jedna z možností,“ řekl ředitel nemocnice Radomír Maráček.

Víc odhalí až soudní pitva

Trestní oznámení na neznámého pachatele podala rodina pacientky. „Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti a zjišťují veškeré informace, které se k tomuto případu vztahují a které s ním souvisí,“ řekla policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Kriminalisté nařídili soudní pitvu. „Bude třeba vyhotovení dalších odborných vyjádření, která jsou v tomto případě nezbytná,“ dodala Kozumplíková.

Na stejném vyšetření byla i další pacientka, která je ve vážném stavu na oddělení ARO. „Je to tak. My v tuto chvíli ale nevíme, jestli ta souvislost tam existuje, to nemáme potvrzeno,“ řekl Radomír Maráček a dodal, že nemocnice už udělala na oddělení taková opatření, aby se něco podobného nemohlo opakovat. „Dali jsme pokyny, aby nádoby se sterilní vodou byly speciálně označeny a nemohlo dojít k případné záměně. Jsou na nich umístěny reflexní proužky,“ řekl  Maráček.

Pracovní postup se podle něj kontroloval okamžitě, nezjistilo se však nic nestandardního. Žádná personální opatření nemocnice nepřijala, u vyšetření se střídají tři lékaři. Zastavit provoz je podle Maráčka nereálné, na endoskopii jsou objednaní pacienti.

Policie šetří i nákazu salmonelózou

Policie zatím nikoho neobvinila. Během posledních dvou týdnů má na stole už druhé trestní oznámení v souvislosti s největší nemocnicí Zlínského kraje. To první kvůli nedávnému nakažení celkem 68 pacientů i zaměstnanců salmonelózou. Příčinu dodnes zkoumají hygienici.