Počet pražských mostů ve velmi špatném stavu narostl. Už jich je přes čtyřicet

Přes čtyřicet mostů v Praze je ve velmi špatném stavu. České televizi to řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Jejich kondice odpovídá šestému klasifikačnímu stupni ze sedmi. Ještě v loňském lednu jich v této kategorii bylo 23.

Za zvýšení počtu mostních objektů ve velmi špatném stavu může větší počet prohlídek a zpřísnění kontrol problematických typů konstrukcí, například těch z přepjatého betonu. „Navýšili jsme počet mimořádných mostních prohlídek, v posledních dvou letech jsme také znásobili počet diagnostik a přidali další měření,“ uvedla Lišková.

Technici teď dokončují předepsané prohlídky za loňský rok, v šestém stupni ze sedmi je zatím 42 mostů. Ne vždy se ale jedná o problém na konstrukci celého mostu. „To, co člověk vnímá jako jeden most, je často z technického pohledu několik samostatných mostních objektů,“ vysvětluje Lišková. Příkladem je Libeňský most, který je ve skutečnosti soumostím šesti na sebe navazujících samostatných mostů. 

Mezi mosty ve velmi špatném stavu je například i část Karlova mostu a Palackého most. „U Karlova mostu se jedná jen o jeden oblouk, který je u Kampy. Jeho rekonstrukci připravuje magistrát. Hořejší část je pak ve stavu číslo dva,“ vysvětlila Lišková. Na Palackého mostu pak probíhají zátěžové zkoušky a velká diagnostika, v budoucnosti projde rekonstrukcí. Ve špatném stavu, tedy páté kategorii, se pak nachází přes 100 mostních objektů.

V havarijním stavu je jedna ze dvou lávek zavěšených na konstrukci železničního mostu mezi Smíchovem a Výtoní, která čeká na opravu. Obě dvě lávky byly uzavřeny už v polovině prosince 2017, jedna z nich rekonstrukcí už prošla a je v provozu od poloviny října. V sedmé kategorii je i most v Bubenské ulici, který by měl být během ledna a února podepřen a přeřazen do šesté kategorie.