V Ostravě funguje Národní centrum pro energetiku, zkoumá třeba lepší využití vodíku

Centrum pro energetiku (zdroj: ČT24)

Od začátku letošního roku řídí Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Národní centrum pro energetiku, kde se budou ve spolupráci s dalšími výzkumnými organizacemi a firmami z energetického průmyslu vyvíjet nové, účinnější a bezpečnější technologie. Jedním z cílů je také zajištění energetické soběstačnosti České republiky, například díky kombinaci solární energie a palivových článků.

„Spolupracovat na vývoji nových technologií budeme s dalšími 23 subjekty, jako jsou například Centrum výzkumu Řež, ČEZ, Doosan Škoda Power nebo Veolia Energie ČR,“ uvedl profesor Stanislav Mišák s tím, že centrum má finanční zajištění z pokladny Technologické agentury České republiky. 

Ostravské centrum je jedním z třinácti takzvaných Národních center kompetence, které podporuje Technologická agentura České republiky. Národní centrum  energetiky získalo loni nejvyšší hodnocení ze všech projektů a podporu ve výši 69 milionů. 

Sázka na vodík

Ostravští inženýři vkládají značné naděje například do laboratoře vodíkové technologie. „Ve vodíku vidíme budoucnost velkých bateriových úložišť, popřípadě podporu pro elektromobilitu,“ dodal Stanislav Mišák, podle něhož zde zvládají z jednoho litru demineralizované vody získat asi kubík vodíku.

„Ten je následně uskladňován v palivových článcích,“ doplnil s tím, že na zpracování vody se daří využívat i solární energii. Vodík pak může posloužit jako zásobárna paliva v době, kdy Slunce nesvítí.

Podle Mišáka se zdejší odborníci snaží vytvořit energetickou koncepci pro celou Českou republiku. „Řekl bych, že se technologické agentuře podařil krásný kousek, a to vymyslet tento typ projektu, v němž jde o spolupráci dvou světů. První svět je akademický, výzkumný a vývojový, druhý svět je z aplikačního sektoru, je to svět komerční, svět firem,“ doplnil Mišák.

Experti tak podle něj mají poměrně velkou jistotu, že veškeré technologie, které v rámci centra vyvinou, naleznou uplatnění při průmyslovém využití.