Zemřel „přerovský Baťa“ Paul Rausnitz. Majitel Meopty a válečný veterán se dožil 90 let

V devadesáti letech zemřel v neděli majitel přerovského podniku Meopta-optika a válečný veterán Paul Rausnitz. Do Česka se vrátil po pádu komunistického režimu a ze zadlužené přerovské Meopty vybudoval prosperujícího výrobce optickomechanických přístrojů. Nejen kvůli záchraně Meopty se mu přezdívalo „přerovský Baťa“.

Rausnitz letos oslavil devadesátiny a v květnu se stal čestným občanem Přerova. Udělení čestného občanství schválili zastupitelé v polovině února. Rausnitz si pro něj přiletěl z USA, kde střídavě pobýval.

„Teď jsem občanem dvakrát. Jsem normální český občan a přerovský český občan. Dělá mi to radost. Narodil jsem se s Českem a umřu s Českem, ale umřu s dvěma občanstvími. Jsem na to hrdý. Doufám, že je obě ještě několik let využiju,“ řekl tehdy.

Rodina Rausnitzových opustila republiku v roce 1939 kvůli svému židovskému původu. Původně chtěli odjet do USA, přes Polsko se ale nakonec za dramatických okolností dostali do Sovětského svazu. Do Československa se Paul Rausnitz vrátil s bratry jako voják československé armády, do které vstoupil ve 14 letech.

Rok po skončení války utekl Paul Rausnitz s rodinou do USA, kde s bratry založil společnost WEPRA. Nejprve dováželi do USA českou bižuterii a když jim komunisté zkonfiskovali jablonecký majetek, začali spolupracovat se světoznámou klenotnickou firmou Swarovski.

Firma zůstává v rodině Rausnitzových

Po roce 1990 se Paul Rausnitz vrátil do Československa, svými investicemi tehdy zachránil upadající přerovskou Meoptu. Postupně z ní vybudoval prosperujícího výrobce sportovních dalekohledů, puškohledů i speciálních optických přístrojů.

Podnik s 2300 zaměstnanci patří nyní mezi největší zaměstnavatele v regionu. Tržby Meopty se v minulých letech pohybovaly kolem dvou miliard korun.

Mluvčí Meopty-optiky Jaroslava Němcová sdělila, že firma zůstává v rukou spolumajitelů – synovce Geralda a jeho syna Davida Rausnitzových. „Majitelé firmy Meopta pan Gerald Rausnitz a jeho syn David, vedení firmy i její zaměstnanci vnímají odchod pana Rausnitze jako velkou ztrátu a chtějí v každém případě zachovat všechny hodnoty, které pan Rausnitz celým svým životem i dílem vyznával a pokračovat v jeho započatém díle,“ uvedla mluvčí.

Paul Rausnitz byl aktivním majitelem Meopty-optiky, který se podílel na strategickém rozhodování. Firma loni zvýšila čistý zisk o 70 procent na 175 milionů korun ze 102,3 milionu korun v roce 2016. Tržby předního tuzemského výrobce optickomechanických přístrojů ale meziročně klesly o pět procent z rekordních 2,497 miliardy korun v roce 2016 na 2,373 miliardy Kč.