Senátní duel v Opavě: Větší pravomoci obcí i snižování počtu žáků ve třídách

Senátní duel: obvod Opava (zdroj: ČT24)

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola. Ve volebním obvodu číslo 68 Opava se utká Herbert Pavera (TOP 09) se Simonou Horákovou (ANO). V prvním kole zvítězil Pavera se ziskem 36,27 % hlasů, Horáková získala 21,54 procenta hlasů.

Představte prosím dvě priority, se kterými se chcete dostat do Senátu?

Herbert Pavera: Jednou z mých hlavních priorit je rozvoj obcí a měst, protože už dvacet let dělám starostu a věnuji se této problematice. Určitě budu připravovat takové zákony, které obcím pomohou získat větší pravomoci i větší rozpočtové určení daní. Protože v celé České republice opravdu nejlépe hospodaří obce. Mají mírné přebytky a starostové i hejtmani ví, jak s penězi hospodařit.

Také chci bojovat za to, aby na vesnicích zůstaly zachovány služby, protože jestliže služby, jako je školství, obchody či pošta zrušíme, tak zrušíme i život na té vesnici.

Co se týká druhého tématu, rád bych prosadil, aby se ze zdravotního pojištění hradily moderní způsoby léčby. Protože si myslím, že je nedůstojné, aby rodiče malých dětí nebo i nemocní lidé pořádali sbírky na svojí léčbu, což si myslím, že je velice neetické. Věřím, že moderní způsoby léčby, jako je léčba diabetické nohy pomocí kmenových buněk nebo i léčba dětské mozkové obrny v Klimkovicích, jsou úžasné a stojí za to, aby se podpořily.

 Simona Horáková: Jednou z priorit je díky mé profesi školství. Tam se chci zaměřit na snižování počtu žáků ve třídách, což si myslím, že je velmi zásadní. Dále máme ve školství stále velmi přebujelou administrativu. A pak je to otázka platů.

Druhou mou prioritou jsou senioři. Já jsem to nazvala „bezstarostné stáří“ – jsem přesvědčena o tom, že si to zaslouží. A tam se jedná o otevření zákona o sociálních službách.

Jaké jsou náklady na vaši kampaň a kdo je váš největší sponzor?

Herbert Pavera: Suma na mou kampaň se vyšplhala na 1,3 milionu. Mými největšími dárci jsou koaliční partneři: to znamená hnutí STAN, ODS a TOP 09.

Simona Horáková: Na kampaň jsem celkem vynaložila 600 tisíc korun, z toho se polovinou podílelo hnutí ANO a dalších 300 tisíc přispěly fyzické i právnické osoby a byli to moji podporovatelé.

V jakém výboru Senátu bystě chtěli zasednout?

Herbert Pavera: Určitě by to byl územní rozvoj, veřejná správa nebo životní prostředí – popřípadě vzdělávání, věda, kultura.

Simona Horáková: Rozhodně by to byl výbor pro školství a výbor zabývající se sociální politikou.

Vidíte v tuto chvíli v legislativním procesu nějaký zákon, který projednává sněmovna, ale který by měl Senát vrátit?

Herbert Pavera: Zatím nevidím žádný zákon, proti kterému by se měl Senát vymezit. Ale pokud by se tam objevil zákon, který by měl omezit nějaké svobody a demokracii v ČR, tak bych se proti tomu určitě vymezil a věřím, že i Senát. Protože tam většinou drží všichni pohromadě a napříč politickým spektrem řeší kvalitu zákonů. A samozřejmě bych se vymezil proti zákonům, které by nějakým způsobem omezovaly pravomoci obcí. 

Simona Horáková: V toto chvíli opravdu ne. Co se týká zákonů, kterým bych se chtěla věnovat, tak já doufám, že po otevření mé senátorské kanceláře se přesně tyto problémy „vyrodí“ zespod. To znamená: pokud budu blízko občanům, spoléhám na to, že se vygeneruje zákon, který bude třeba. V Senátu pak spoléhám na propojku hnutí ANO – kdy věřím tomu, že z šesti senátorů se nám podaří zvýšit počet na mnohem lepší číslo a pak je to o vyjednávání a komunikaci. 

Potřebujeme v Česku zákon o obecném referendu?

Herbert Pavera: Já jsem spíše pro nepřijetí zákona o obecném referendu, protože si myslím, že máme dostatek možností k tomu, abychom mohli všechny věci řešit současnými zákony. Ten zákon je samozřejmě součástí demokracie, ale demokracie je někdy křehká, a proto bych s tím raději šetřil. I na úrovni obecní, kde bych referendum přivítal, když se třeba bude oddělovat nějaká místní část od města apod.

Simona Horáková: To je otázka, která potřebuje opravdu velkou diskuzi. Pro mě to není jednoduché se rozhodnout teď okamžitě, jestli ano, nebo ne. Já v tom vidím obrovská rizika, a to ve spojení, co by všechno ten zákon mohl umožňovat. Pokud bych se musela pro jednu možnost rozhodnout, tak se spíš přikloním k slovíčku ne.

Měl by se nějakým způsobem změnit zákon o volbách? Je nutné k zatraktivnění Senátu měnit způsob volby senátorů?

Herbert Pavera: Já jsem konzervativní a já bych zákony neměnil, protože fungují. Co bych změnil, tak povědomí veřejnosti. Protože ta moc neví, co se v Senátu děje, jaké zákony se tam přijímají a jaký mají význam pro zachování svobody a demokracie v ČR. Takže bych směřoval svou energii k tomu, abych lidem přiblížil práci v Senátu.

Simona Horáková: Hnutí ANO víceméně podporovalo jednokolový volební systém, já si myslím, že je to zase předmětem věcné diskuze. Kde já vidím problém, tak v tom, že před druhým senátním kolem nechodí lidem do domácnosti volební lístky. To si myslím, že je jedním z důvodů, kdy je ta účast opravdu mnohem nižší.