Z Výtoně na Smíchov zase suchou nohou. Lávka na železničním mostě se otevře příští týden

Po deseti měsících by se mohla ve čtvrtek 18. října otevřít jedna z lávek pro pěší a cyklisty na železničním mostě na pražské Výtoni. České televizi to řekla mluvčí Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK) Barbora Lišková. Obě lávky uzavřela TSK loni v prosinci, protože byly v havarijním stavu.

„Ve čtvrtek 18. října ráno máme domluvený termín poslední kolaudace. A to od Drážního úřadu. Pokud bude kolaudace úspěšná, bude možné pustit lávku ještě během dne do provozu,“ uvedla Lišková. Původně měla být lávka otevřena už začátkem měsíce. Kvůli rozhodování o podobě vnitřního zábradlí mostu se ale termín otevření posunul.

Oprava první lávky začala letos v květnu a oprava té druhé bude následovat v příštím roce. Most je ale pro pěší a cyklisty kvůli havarijnímu stavu uzavřen již od poloviny loňského prosince. Z Výtoně na Smíchov je možné přeplout přívozem.

Zároveň není jasný budoucí osud celého mostu. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která ho má ve správě, ho chce z větší části zdemolovat a postavit kopii. Důvodem je koroze ocelové konstrukce stavby. Stavba ale podléhá památkové ochraně, která by se musela před zahájením přestavby sejmout.

Problémy se stavem mostů se v Praze řeší dlouhodobě. Na začátku loňského prosince dokonce spadla lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou. TSK nyní provádí diagnostiku například Hlávkova mostu nebo mostu Legií, které jsou oba ve špatném stavu. Špatně je na tom také Libeňský most, kde město zatím nerozhodlo o tom, jestli konstrukci opraví, nebo postaví nový. Rekonstrukci potřebuje také Palackého most z Palackého náměstí na Smíchov.