V Litvínově už druhý den zasahují hasiči. Z vyhořelé haly firmy Celio vyváží odpad

Dohašování požáru v hale firmy Celio v Litvínově (zdroj: ČT24)

Hala v areálu skládky Celio v Litvínově už druhý den zaměstnává hasiče. Kvůli obavám z pádu střechy museli čekat na příjezd statika. Nyní pod jeho dozorem a s pomocí speciální techniky vyváží z haly prohořelý a promáčený odpad. Hala s linkou na drcení odpadu hoří od středečního odpoledne, ve čtvrtek na místě zasahovala asi stovka hasičů. Předběžná škoda je zatím vyčíslena na sto milionů korun.

Hasiči mohli ve čtvrtek dopoledne jen ochlazovat budovu zvenku a čekali na příjezd statika. Měli obavy, že by se mohla zřítit střecha, na které je navíc fotovoltaická elektrárna, nebo další nosné konstrukce. 

Hasiči už s pomocí speciálního pásového nakladače vyskladnili asi polovinu haly. „Kvůli velkému žáru se nepodařilo stav statiky budovy dostatečně posoudit. Hasiči proto do budovy nadále nevstupují. Vyskladněný materiál dohašují před halou a nakladače firmy Celio jej odvážejí do jiné části areálu,“ řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf.

Postup se odpoledne v části nejvíce zasažené požárem zpomalil. Zásah tak může trvat až do dalšího dne. Celkem už se v areálu litvínovské skládky vystřídalo 34 jednotek dobrovolných i profesionálních hasičů.

Události v regionech: V Litvínově už druhý den zasahují hasiči (zdroj: ČT24)

Dvě chemické laboratoře měřily v okolí požáru stav ovzduší, únik škodlivin však nezaznamenaly. Požárem se bude na nejbližším jednání zabývat také bezpečnostní rada Ústeckého kraje.

Firma Celio předběžně odhadla škodu na sto milionů korun. V hale, která má rozměry 80 na 40 metrů, byla linka na drcení odpadu, na střeše je navíc fotovoltaická elektrárna. Uvnitř bylo uskladněno větší množství odpadu určeného k roztřídění. Firma nenahlásila žádného pohřešovaného, při požáru dosud nebyl nikdo zraněn. 

Požár v Litvínově - záběry iReportéra Petra Fryga a z mobilních telefonů (zdroj: iReportér/ Petr Frygo)