„Český Woodstock“ se možná přesune z Trutnova do Brna. Primátor mu dává zelenou

Přesune se Trutnoff do Brna? (zdroj: ČT24)

Open air festival Trutnoff se možná přesune do Brna. V pátek to potvrdil kromě organizátorů také brněnský primátor. Nejstarší český rockový festival, jemuž se přezdívalo „český Woodstock“, v roce 1987 rozehnala státní bezpečnost. O tři roky později se konal první povolený ročník. Poslední dva roky měl ale festival pauzu.

Desítky kapel všech žánrů každý rok, ale i festivalová atmosféra s nádechem indiánství a odkazem disentu, z jehož kořenů v osmdesátých letech původně celá akce vzešla. První ročník se konal v roce 1987 ve Volanově u Trutnova a v té době ho ještě rozehnala komunistická policie.

Hudební aparaturu se tehdy podařilo schovat na Hrádečku u Václava Havla a pozdější prezident se stal mnohaletým příznivcem a symbolickým náčelníkem této kulturní akce. Od roku 1990 se už pravidelně konal v areálu Bojiště v Trutnově. V druhé polovině srpna na něj jezdívalo až dvacet tisíc lidí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přesunou se vigvamy na jih?

Poslední dva roky už se ale na Bojiště open air festival nevrátil. Loni se ho pokoušeli neúspěšně organizátoři přesunout na Hrádeček. Teď zakladatelé míří do Brna. „Přesunuli bychom naše vigvamy ze severu na jih. Zatímco v Trutnově udělala radnice ze sedmdesáti procent pozemků, kde se festival pořádal, komerční zónu a určila je k zastavění, tak v Brně je vůle a chuť se domluvit,“ vysvětlil zakladatel festivalu Martin Věchet.

Vedení Trutnova prý zkoušelo festival ve městě udržet. „Podle našeho názoru festival klidně mohl zůstat, nic tomu nebránilo. Právě naopak, my jsme panu Věchetovi nabídli nájem s dostatečným předstihem,“ řekla mluvčí městského úřadu v Trutnově Michaela Dědková.

Z Bojiště míří festival na střelnici

Podle zakladatele festivalu ale už areál pro jeho festival nedostačuje. A jednání se tak k cíli přibližují na jihu Moravy. „Potkali jsme se poprvé už před třemi lety. Tentokrát už to vypadá nadějně, zájem tady je,“ řekl primátor města Brna Petr Vokřál (ANO).

Radnice už proto s organizátory hledá pro festival místo. Tím nejnadějnějším je zatím areál střelnice v Pisárkách, s historií zapadající do atmosféry festivalu. „Odehrávala se tam neformální undergroundová setkání, bývala tam hospoda a v té, jak to estébáci označovali, se scházela závadová mládež. Dělali tam razie,“ vysvětlil Martin Věchet. Potvrzení místa festivalu by se fanoušci rockové hudby mohli dočkat v příštích týdnech. Pokud jednání dobře dopadnou, pojedou už příští rok místo do Trutnova do Brna.