Praha zrušila požadavek na oslunění. Prostory bez přímého světla se budou moci prodávat jako byty

Některé kanceláře, ateliéry a další prostory bez přímého slunečního světla se v Praze budou moci prodávat jako byty. Rada města odstranila z Pražských stavebních předpisů (PSP) požadavek na takzvané oslunění, podle kterého musí 1. března do bytu dopadat přímé sluneční paprsky na třetinu podlahové plochy po dobu 90 minut.

Pro novelu hlasovali pouze radní za ANO a náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Podle Adriany Krnáčové (ANO) šlo o přežitou normu brzdící bytovou výstavbu v metropoli, která se potýká s nedostatkem bytů. 

„Dosud platilo, že byty, které nevyhovují předpisům, se kolaudují jako ateliéry, ale následně se úspěšně prodávají. Je to důkazem toho, že sluneční paprsky nejsou jednotným kritériem pro výběr bytu,“ uvedl magistrát v tiskovém prohlášení. 

Podle městského Institutu plánování a rozvoje (IPR) byl předpis o oslunění absurdní. „Bránil tomu, aby mohly opět vznikat čtvrti jako Vinohrady nebo Dejvice,“ řekl mluvčí institutu Marek Vácha. Architekti museli navrhovat domy roztodivných tvarů, aby normu splnili.  

Zelení se obrátí na Evropskou komisi

Změnu předpisů ale kritizují Zelení, podle kterých umožní, aby se vedle domů zejména na sídlištích stavěly nové objekty, které je zastíní. „Další postup budeme konzultovat s právníky,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/Trojkoalice). Hrozí podle ní riziko, že se příprava staveb naopak prodlouží, protože se zvýší počet odvolání od lidí, kteří byli dosud normou chráněni. Novelu musí nyní kodifikovat Evropská komise, na kterou se Zelení s námitkami obrátí.

Proti změně předpisů byla i radní za ČSSD Irena Ropková. „Nemám problém, pokud by požadavek oslunění nebyl u nové výstavby, protože pokud si někdo chce koupit nový neosluněný byt, je to jeho věc,“ uvedla. „Co mi však na návrhu vadilo, bylo to, že by mohlo dojít ke značnému zhoršení životních podmínek lidí ve stávající zástavbě, zejména na sídlištích,“ doplnila. 

Obyvatele současných bytů ale podle IPR ochrání zbývající předpisy. „Byty budou i nadále světlé a zdravé pro život, nechceme se vrátit zpátky do 19. století. Norma proslunění to ale neřeší, jen způsobuje, že se v podstatě nedá stavět hezké město. Lidé se nemusí obávat, že po odstranění požadavku na proslunění ubydou paprsky ve stávajících bytech,“ řekl ředitel IPR Ondřej Boháč.

Rozšíří se předpis o denním osvětlení

Podle Dolínka mají podobnou úpravu i jiná města v republice. „Tento krok opravdu není o tom, že si někdo může tři metry před vaším domem postavit jiný dům,“ dodal. Oslunění bytu nahradí rozšířený předpis o denním osvětlení, podle kterého musí mít všechny pobytové místnosti okna. Podle novely nesmí být součet ploch všech oken menší než desetina podlahové plochy místnosti. Návrh doplnil i požadavek na dostatečný odstup budov od sebe.

Pražské stavební předpisy platí od 1. srpna 2016 a jako prováděcí předpis ke stavebnímu zákonu definují požadavky na využívání území a technické požadavky na stavby v metropoli. Začaly vznikat už za primátora Tomáše Hudečka. Jejich znění ale vyvolalo řadu sporů. Krnáčová kvůli tomu jejich přípravu odebrala z kompetence svému tehdejšímu náměstkovi Matěji Stropnickému (SZ/Trojkoalice) a předložila k projednání novou verzi.