Krnáčová chce postavit mimo službu úředníky, na které cílil policejní zásah na magistrátu

Pražská primátorka Adriana Krnáčová oznámila, že hodlá postavit mimo službu úředníky, na které mířila úterní policejní razie. Chce je zbavit možnosti rozhodovat. Zásah na magistrátu se týkal sportovních dotací a policisté po něm předvolali k výslechu několik politiků včetně náměstka primátorky Petra Dolínka nebo předsedy komise pro udělování grantů Karla Březiny (oba ČSSD). Toho prověřovali i loni kvůli údajným podvodům s dotacemi ministerstva školství.

„Udělám to opatření, že se budu snažit ty lidi, kterých se to týká, postavit mimo službu, protože to bylo už podruhé, nebo dokonce potřetí, takže už si myslím, že je na čase, abychom udělali toto tvrdší opatření,“ řekla primátorka v noci na středu. Už krátce po zásahu oznámila, že bude chtít postavit mimo službu ředitelku odboru sportu a tělovýchovy na magistrátu Soňu Fáberovou.

Ve středu v podvečer se Krnáčová s Fáberovou sešla. Soňa Fáberová se poté odmítla k čemukoli vyjádřit a rychle odešla. Podle poradce primátorky Martina Vodičky se ale nenaplnilo přání Adriany Krnáčové, aby Fáberová na schůzku přinesla svoji výpověď. Dostala tedy ultimátum – buď šéfka tělovýchovného odboru odejde, případně si vezme neplacené volno na dobu vyšetřování, nebo jí primátorka pohrozila, že zařídí její odvolání. Podle informací ČT si vzala Soňa Fáberová čas na rozmyšlenou.

Policie se pravděpodobně snažila posunout dál a získat konkrétní důkazy. Krom výslechů odnesla z magistrátu řadu dokumentů a paměťových disků.
Jiří Hynek

Případné odvolání ředitelky magistrátního odboru ovšem není v pravomoci primátorky. Musela by tak učinit ředitelka úřadu Martina Děvěrová, která je na dovolené. Sama přitom čelí opoziční kritice. Zastupitelé za Piráty vyzvali k jejímu odvolání, ředitelka magistrátu podle nich nevyvodila patřičné důsledky z loňské policejní razie na magistrátu, která se rovněž točila kolem Fáberové.

Ostatně i Adriana Krnáčová připustila, že „už v loňském roce žádala ředitelku úřadu, aby zkontrolovala veškeré procesy na tomto (tělovýchovném) odboru, ale nějak se k tomu neměla“. Pohrozila i možnými „personálními konsekvencemi“.

Jiří Hynek: Policie se soustředila zejména na Soňu Fáberovou (zdroj: ČT24)

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali na pražském magistrátu v úterý od rána. Mluvčí magistrátu Vít Hofman potvrdil, že se ve Škodově paláci zajímali o sport a tělovýchovu.

Předvolání k výslechu obdrželo několik politiků. Má jít opět o Karla Březinu a dále například o Antonína Lébla (ANO), Petra Dolínka (ČSSD) či Jiřího Haramula (ANO). Všichni jsou členové zastupitelského výboru pro sport a většina z nich sedí také v grantové komisi. Podle informací ČT od nich chtěli policisté vědět, jakým způsobem se v minulých letech rozdělovaly peníze do sportu.

Policisté kvůli sportovním dotacím zasahovali na magistrátu už loni v květnu v souvislosti s dotacemi ministerstva školství. V poutech tehdy z budovy na Mariánském náměstí odvedli politika Karla Březinu (ČSSD), který výboru stále předsedá.

Karel Březina ani Soňa Fáberová však loni nakonec nebyli mezi obviněnými. Policie však začala kvůli údajnému ovlivňování rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství stíhat tehdejšího předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu, předsedu České unie sportu Miroslava Janstu či tehdejší náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Pelta a Kratochvílová skončili i ve vazbě.