Hladiny řek se vrátily do normálu, vodáci ale dál nesmějí na Teplou Vltavu

Zvýšené hladiny řek se po vydatném dešti na jihu Čech vracejí k normálu, povodňový stupeň už neplatí na žádném z vodních toků. Kvůli silným dešťům však vodáci od rána nesmějí splouvat šumavský úsek Teplé Vltavy. U Lenory se řeka rozlila a zaplavila nedaleký kemp. Hydrologové neočekávají, že by na jihu Čech v nejbližších hodinách povodně hrozily.

Hladina Teplé Vltavy se v Lenoře zvedla na druhý povodňový stupeň v noci kolem 2. hodiny, nad ránem se vrátila na první stupeň. U Soumarského Mostu na Prachaticku stoupla hladina řeky za poslední dva dny z půl na téměř dva metry. Ve středu dopoledne začala klesat a hodinu po poledni byl odvolán první povodňový stupeň.

Vody je v řece ale stále hodně a splouvání Teplé Vltavy je podle Jana Švarce z šumavského národního parku stále nebezpečné. Podobná situace podle něj zřejmě bude i ve čtvrtek a v pátek. „Možná, že v sobotu se bude moct zase splouvat. Ale to teprve uvidíme. Až trochu klesne hladina, průvodci budou moct na řeku a zjistí, jestli někde nespadly přes řeku podemleté stromy,“ řekl Švarc.

Nedaleko Soumarského mostu hasiči ve středu ráno evakuovali zaplavený kemp. „Jednalo se o osm lidí a nikdo nebyl zraněn,“ sdělila mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Silné bouřky zvedly hladiny některých řek na Šumavě (zdroj: ČT24)

Řeka Otava v Rejštejně na Klatovsku vystoupala na nejvyšší stupeň povodňové aktivity (ohrožení) v úterý po 23. hodině. Již po dvaceti minutách se ale vrátila hladina řeky z třetího stupně na druhý. Na Otavě v Sušici platil druhý stupeň (pohotovost) zhruba od půlnoci. Nad ránem řeka na obou místech klesla na stupeň první, po osmé hodině pak k normálním hodnotám.

Dopoledne se na první stupeň zvedla také hladina říčky Želetavky v Jemnici na Třebíčsku. Místo průměrných 30 centimetrů měla hladina v době kulminace 112 centimetrů. Odpoledne už klesla pod první povodňový stupeň. 

V jižních Čechách výstraha trvá

Zvýšení hladin způsobila silná bouřka, která zasáhla Šumavu a okolí především v první polovině úterní noci. „Například v Bučině u Kvildy spadlo za hodinu 60 milimetrů vody,“ řekl hydrolog Tomáš Vlasák. Dodal, že se jednalo o silné lokální bouřky, které by však více neměly mít vliv na další případné stoupání hladin řek. 

Výstraha před nebezpečím povodní skončila na Klatovsku v noci, pro Jihočeský kraj platí až do středečních 16 hodin. Bouřky v noci přešly v trvalý a vydatný déšť, který během středy postupně slábne a k večeru by měly srážky ustat.