Centrum Ostravy dlouhá léta hyzdí nedokončený dům. Mohly by v něm být byty

V Biskupské ulici v centru Ostravy stojí už léta nedostavěný několikapodlažní dům. Město by ho mohlo odkoupit a vybudovat v něm například nízkometrážní byty. Nová studie má ukázat další možnosti využití budovy, uvedl náměstek primátora Břetislav Riger (Ostravak).

Budovu podle náměstka primátora vlastní zahraniční majitel, původem z Itálie. V minulosti tam chtěl vybudovat bydlení, ale projekt se nezdařil. „Se skeletem jsme v současné době v té fázi, že jsme zadali ověřovací studii, která nám má odpovědět na jednu otázku – zda jsme ten dům jako město schopni nějakým způsobem využít,“ uvedl Břetislav Riger.

Podle něj je ale v místě poměrně špatná situace s parkováním, což je nutné zohlednit. „Nelze tady vytvořit nová parkovací místa a tomu musíme přizpůsobit to využití. Dovedeme si představit využití buď mladými na nízkometrážní startovací byty, případně pro zdravé starší občany, kteří by tam byli schopni žít. Část toho prostoru by se dala využít například na ordinace,“ řekl Břetislav Riger.

Podle představitelů města je majitel objektu o případném prodeji ochoten jednat. „Nejprve ale potřebujeme vědět, zda je zájem na naší straně,“ dodal náměstek primátora.

Připomněl, že obdobně problematických staveb je v krajské metropoli několik. Město takto řešilo například osud železobetonového skeletu proti Domu kultury města Ostravy, který se v minulosti sice podařilo prodat, ale tehdejší majitel dlouhou dobu vůbec nestavěl. Nakonec objekt firma začala dostavovat, ale stavba nepostupovala podle dohodnutých termínů.

Posléze ji převzala nová firma, která nyní objekt dokončuje. Podle Rigera by tato stavba měla být hotova na podzim. „Samozřejmě těch vředů na kráse města je spousta. Snažíme se to systematicky řešit,“ doplnil Riger.

V centru se má stavět

Ostrava má s lokalitou v okolí Biskupské ulice velké plány. Loni se tak například začala chystat architektonická soutěž na výstavbu bytového domu v proluce této a Kostelní ulice. Zastavěna by tak byla plocha bývalého parkoviště o rozloze zhruba 1100 metrů čtverečních.

Architektonická vizualizace proluky v Biskupské ulici
Zdroj: www.moap.cz

Kromě bytů a podzemního parkování se v objektu počítá s obchody a administrativní částí. Náklady jsou odhadovány na 100 milionů korun.

A zadána už byla i architektonická studie, která řeší zástavbu v nedalekém území dnešního parkoviště vedle Staré radnice v sousedství centrálního Masarykova náměstí. Projekt Nové Lauby počítá nejen s podzemním parkovištěm, ale i obchodní částí a především výstavbou bytů.