Firma z kategorie „šmejdů“ prodávala krémy. Zájemci se nevědomky stali členy placeného klubu

Prodejce krémů před soudem (zdroj: ČT24)

Téměř 1300 seniorů podle žalobce podvedl Jan Morár, obchodní zástupce firmy, která nabízela krémy na křečové žíly za korunu. Důchodci ale s obžalovaným nevědomky uzavřeli smlouvu a pak měli zaplatit tisíce korun za členství v drogistickém klubu.

Případ Jana Morára řadí žalobce do kategorie takzvaných „šmejdů“. Firma si najala hostesky, které před nemocnicemi nebo lékárnami oslovovaly seniory s nabídkou krémů na křečové žíly. Některé za poplatek, jiné zadarmo.

Podmínkou ale bylo, že zájemce o krém musel na místě potvrdit smlouvu o členství v údajném drogistickém klubu. „Nikdo ale seniorům už neřekl, že za členství v klubu mají zaplatit 4650 korun ročně,“ dodal redaktor České televize Jiří Loučka.

Brigádníci, kteří protokol o klubovém členství dávali podepsat seniorům, tvrdili, že jde o předávací protokol. „V okamžiku, kdy uběhla splatnost, společnost dotyčné osoby vyzvala k uhrazení dluhu. Výzvy podepisoval obžalovaný. Ten byl podepsaný i na smlouvách,“ řekl již dříve ČTK státní zástupce. Původně byl podle něj stíhaný i jednatel společnosti, který již zemřel.

Většina odmítla zaplatit

Kopii smlouvy senioři nedostali. Poplatek z téměř 1300 lidí zaslalo 100 oslovených. Zbytek se většinou obrátil na policii. Více než pět milionů korun tak po konzultacích s policisty a advokáty lidé zaplatit odmítli.

Rozsudek, podle něhož má jít Jan Morár na šest let do vězení, zatím není pravomocný. Obžalovaný si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. V případě prokázání viny mu hrozilo až deset let odnětí svobody.