V Ostravě bude ještě čistěji. Velká chemička omezí množství vypouštěných škodlivin

Poté, co se Moravskoslezský kraj dohodl s Třineckými železárnami na zlepšování stavu ovzduší v regionu, uzavřel obdobnou dobrovolnou smlouvu také s ostravskou chemičkou BorsodChem MCHZ. Ta se v ní mimo jiné zavázala dát pětinu každoročních investic do ekologických a bezpečnostních opatření.

Vedení BorsodChem se zavázalo i k údržbě a úklidu svých komunikací. Předpokládá se rovněž, že firma vysadí novou zeleň minimálně za dva miliony korun.

Kraj slíbil mimo jiné zvýšit náklady na nadlimitní čištění pozemních komunikací, které spravuje. Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) už dříve řekl, že uzavírání dobrovolných dohod s významnými průmyslovými podniky a opatření nad rámec legislativy jsou jednou z možností, jak překonat image kraje s mimořádně znečištěným vzduchem.

Uvědomujeme si obecně dopad průmyslové činnosti na kvalitu ovzduší a vliv na životní podmínky obyvatel. Proto se snažíme v co největší míře využívat nejlepší dostupné technologie v ekologizaci provozů, a zároveň pomáhat i jinými způsoby k jejich trvalému zlepšování.
Přemysl Antecký
jednatel, BorsodChem MCHZ

„V současné době jednáme s dalšími významnými průmyslovými podniky v regionu o možnostech uzavření dobrovolných dohod. Závazky těchto provozovatelů se budou lišit v závislosti na umístění jejich provozů, charakteru jejich činnosti i na finančních možnostech,“ uvedla hejtmanova náměstkyně pro životní prostředí Jarmila Uvírová (ANO).

Ostravská chemička s devadesátiletou tradicí produkuje suroviny pro výrobce polyuretanových, pryžových, farmaceutických, zemědělských a potravinářských výrobků a zařízení na úpravu vody. Téměř veškerou produkci vyváží. Podnik je dceřinou firmou maďarského holdingu BorsodChem, pro který vyrábí anilin. Uskupení patří čínské Wanhua Industrial Group.

Na ozdravné pobyty míří rekordních 25 milionů

Rekordních 25 milionů korun letos Ostrava přichystala ve Fondu pro děti ohrožené znečištěním ovzduší. Právě z něj hradí ozdravné pobyty. Mateřské a základní školy zřizované městem si mohou žádost o dotaci podat do 25. května, organizace zřizované jinými subjekty mají čas do konce měsíce, podotkla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Fond město zřídilo před osmi lety a dosud se z peněz rekreovalo v horských oblastech téměř 18 000 dětí. Ozdravné pobyty se v letošní sezoně musí uskutečnit od začátku listopadu do konce dubna 2019, tedy v období topné sezony. Ovzduší tou dobou bývá v krajském městě nejhorší.

Město v rozpočtu pro letošní rok vyčlenilo na podporu ozdravných pobytů 22 milionů korun. Další tři miliony se podařilo získat z darů podniků a finančního vypořádání z předcházejících let.