Pražského maratonu se zúčastnilo deset tisíc běžců. Jedenáct skončilo v nemocnici

Čtyřiadvacátý ročník Pražského maratonu přilákal 9778 běžců, z toho přibližně 50 profesionálů. Závod odstartoval v devět hodin ráno, zhruba dvě hodiny poté proběhl jako první cílem Američan Galen Rupp. Poslední běžec do cíle dorazil ve 16 hodin. Kvůli maratonu byla uzavřena část centra i nábřežní ulice od Podolí a Smíchova až po Holešovice, během odpoledne se doprava postupně vrátila do běžného stavu.

Bronzový medailista z olympijských her v Riu Galen Rupp je prvním Američanem, kterému se podařilo vyhrát v Praze. Osobní rekord si vylepšil o více než tři minuty na 2:06:07, což je druhý nejrychlejší výkon ve čtyřiadvacetileté historii Pražského maratonu.

Události: Prahou proběhlo deset tisíc maratonců (zdroj: ČT24)

Rychleji běžel jen Keňan Eliud Kiptanui v roce 2010, zhruba o půl minuty. Nejrychlejší maratonkyní v Praze byla Keňanka Bornes Jepkirui Kiturová. Nejlepší Čech byl podruhé v kariéře Jiří Homoláč s časem 2:20:09.

Maratonu se účastnilo 9778 běžců, z toho přibližně 50 profesionálů. Téměř polovina závodníků byla ze zahraničí, na startu se potkali lidé 85 národností. Tři čtvrtiny běžců byli muži.

iReportér Pavel Landa: Maratonci na 3. kilometru na Karlově mostě (zdroj: ČT24)

Běželo se i pro dobrou věc

Někteří běžci svou účastí zároveň podpořili dobrou věc, například nevidomý Ondřej Zmeškal. „Běžíme pro děti, nevidomé lidi. Podpoříme je tím, že mohou na operaci šedého zákalu a pak mohou vidět,“ říká běžec ve žlutém, který se na start postavil už potřetí.

Jako nevidomý potřebuje průvodce. Tím je Tomáš Zahálka, který navíc běžel bos. „Hlavní je, abych u toho vydržel celou dobu vesele kecat. Třeba hlásit hezké holky, to je základ. A pak takové detaily jako občas nějaký obrubník nebo sloup,“ směje se.

S cílem vybrat peníze na charitu nejsou jediní. „Máme zhruba dvacet organizací, které se snažíme podpořit. A samotní běžci vybírají peníze na jejich aktivity a snaží se tak udělat svět krásnější a lepší,“ podotýká ředitel Pražského maratonu Václav Skřivánek. 

V nemocnici skončilo 11 běžců

Pražská záchranná služba převezla do nemocnic 11 účastníků maratonu. Další tři ponechali zdravotníci po ošetření na místě bez nutnosti nemocniční péče. Záchranáři zasahovali hlavně u kolapsových stavů, vyčerpaných a dehydratovaných běžců, uvedla mluvčí záchranky Jana Poštová.

Záchranná služba měla na trase závodu osm posádek rychlé zdravotnické pomoci, jeden tým s lékařem a na Staroměstském náměstí tradičně kamion Golem, který využívá v případě komplikovanějších zásahů. První pomoc poskytovali záchranáři i ve dvou stanech na Václavském náměstí a na Ovocném trhu. Se zdravotníky spolupracovaly čtyři cyklohlídky pořadatelů.

Policisté hodnotí maraton jako klidný. Nemuseli zasahovat u žádných přestupků ani odtahovat špatně zaparkovaná auta. 

  • 42 195 metrů měřila trasa závodu
  • 9778 běžců se zúčastnilo
  • 85 národností byli závodníci
  • 7 hodin byl časový limit závodu
  • 2:06:07 byl čas letošního vítěze Galena Ruppa
  • 84 let bylo nejstaršímu běžci Jiřímu Přidalovi
  • miliontým běžcem v historii Pražského maratonu byl 42letý Jakub Polách
  • 1320 dobrovolníků se zapojilo
  • 107 850 houbiček na osvěžení se rozdalo
  • 5621 metrů plotů stálo okolo trati

Výluka postihla většinu tramvají, metro bylo posíleno

Kvůli akci byla od rána omezena doprava na obou březích Vltavy od Podolí a Smíchova až po Holešovice a také v ulicích v centru Prahy. Výluka postupně postihla většinu tramvajových linek a také autobusové linky 176, 192 a 207. Po celý den nevyjely historické linky 23 a 41 ani midibusová linka 194, která jezdí centrem města.

Dopravní podnik zavedl náhradní autobusy X3 z Budějovické na Dvorce, kde bylo možné přestoupit na odříznuté tramvajové linky do Braníka a Modřan. V centru žádná náhrada za zrušené či odkloněné tramvaje a autobusy nebyla, cestující se tak museli spolehnout pouze na metro, jehož provoz byl posílen.

Omezení zasáhlo i automobilisty, uzavírky nebo zákaz parkování platily už několik hodin před závodem. Provoz v ulicích byl postupně obnovován tak, jak jimi probíhali poslední závodníci. Do podvečerních hodin zůstával uzavřen například ještě Ovocný trh, Staroměstské náměstí a dolní část Václavského náměstí.

Pražský maraton se koná v květnu pravidelně od roku 1995. Patří mezi nejprestižnější běhy svého druhu na světě a Mezinárodní atletická federace mu před osmi lety udělila zlatou známku, kterou drží 17 nejkvalitnějších městských maratonů. Zhruba dvě třetiny účastníků jsou ze zahraničí. Pražský maraton je zároveň mistrovstvím České republiky.