Alergikům by se mohlo na čas ulevit. Česko spláchnou deště, břízy i jehličnany pomalu odkvétají

Události: Problémy s pylem (zdroj: ČT24)

Lidé trpící pylovou alergií by si mohli od středečního odpoledne alespoň trochu oddechnout. Na většině území se objeví přeháňky, při kterých pylová zrna těžknou a snadněji sedají k zemi. Postupně budou navíc mizet pyly břízy a také jehličnanů, jejichž pyl pokryl v těchto dnech celé Česko. Přibývat bude naopak pylu jitrocele a šťovíku.

Silné alergické reakce v těchto dnech však nezpůsobuje jen pyl, ale také velká prašnost. Prach i pyl v ovzduší by ale měly snížit dešťové přeháňky, podle předpovědi se objeví na celém území Česka s výjimkou západu Čech. Ve čtvrtek budou deště a bouřky pokračovat. O víkendu už ale ustanou, a pylová situace se tak opět zhorší.

Předpověď
Zdroj: ČT24

Bříza i jehličnany už odkvétají, blíží se sezona trav

„Hlavní pylové peklo skončí, jakmile zaprší,“ uvedl v Událostech komentářích České televize náměstek ředitele Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti Vít Šrámek. A pokud nezaprší, může podle něj pokračovat pylové období i zhruba další dva týdny. „Hlavní problém v současné době je kvetení borovice a z části smrku, tam by hlavní fáze kvetení měla odeznít do čtrnácti dní,“ řekl Šrámek.

Podle něj se potkalo několik vlivů dohromady, kdy přišlo náhle velké teplo a také borovice a smrky letos kvetou více, než jiné roky. „Produkce květů u lesů je v semenném roce mnohem vyšší, než u pole, třetinu území Česka pokrývá les a z toho kolem sedmdesáti procent jsou jehličnany,“ dodal.

Události, komentáře: Les produkuje víc pylu než pole (zdroj: ČT24)

V posledních dnech byla dominantním alergenem bříza. „Je pro ni typický ostrý vrchol. Rychle rozkvete a zase rychle odejde,“ řekl pracovník Zdravotního ústavu Jan Hofman. Rychlost kvetení podle něho závisí na teplotě. Horské oblasti proto mohou mít vrchol kvetení posunutý až o týden oproti nížinám nebo městům. 

Postupně už odkvétají také jehličnany, jejichž pyl je hlavní příčinou žloutnutí Česka. Příští týden bude dominantním alergenem pyl dubu, hojný bude pyl buku, ořešáku a postupně také jírovce. Koncentrace pylu řepky olejky se bude držet na nízké úrovni. Koncem týdne nebo od pondělí 7. května by ale měly začít kvést trávy, které také alergikům způsobují problémy.  

Pylový kalendář
Zdroj: Chmi.cz

Letošní pylová sezóna je kvůli počasí horší než jindy. „Rostliny začaly kvést téměř všechny najednou. Nevídává se, aby kvetly kaštany a šeříky najednou, takže to byl pro alergiky velký náraz,“ říká lékařka Zuzana Vančíková.

S pylem se neperou jen nemocní lidé, ale také někteří podnikatelé. Potíže dělá například provozovatelům restaurací. „Musíme stírat parapety každou hodinu, jinak se lidem práší do piva,“ říká provozní baru Eliška Petříčková. Pyl dělá problémy také hvězdářům, kterým zanáší dalekohledy, nebo provozovatelům solárních panelů. Radost mají naopak majitelé myček aut. Někde hlásí vzrůst počtu zákazníků až o třicet procent.

Alergikům pomohou stránky meteorologického ústavu nebo Pylové služby

Koncentrace pylu se sledují na měřicích stanicích Pylové informační služby, která funguje už 26 let a v současné době provozuje 11 monitorovacích stanic. 

Kvetení rostlin monitoruje i Český hydrometeorologický ústav, a to na deseti stanicích v Česku. Na nich zaznamenává, kdy začíná pučení květních pupenů, prodlužování jehněd, nebo metání v případě trav, kdy se mění v plné kvetení a kdy toto období končí. Součástí je také pylový kalendář.

Na stránkách najdou alergici také některá doporučení: Základním pravidlem je vyhýbat se kvetoucím rostlinám, například nesekat trávu. „Je potřeba opravdu pobyt v přírodě teď omezit. Není to tak, že tableta je vstupenka do rozkvetlé přírody, tak to nefunguje,“ říká alergoložka Blanka Haindlová.

Pomoci může i častější sprchování a mytí vlasů, ve kterých se pyl zachytává. Pozor by si alergici měli dát na potraviny, u kterých je možná zkřížená reakce s reakcí na pyl. Například u břízy jsou to jablka, ořechy nebo mrkev. 

Studie naznačují, že alergie se může rozvinout do astmatu

Pylová kalamita postihuje asi nejhůř astmatiky. Ten, kdo trpí astmatem i alergií zároveň, nesmí zanedbávat léčení. Je potřeba, aby bylo průběžné, tedy i ve chvílích, kdy se zrovna neprojevují žádné potíže. „Pokud má někdo alergii, tak při kontaktu s alergenem samozřejmě nastává určité riziko, že se spustí astmatická reakce,“ říká ředitel České iniciativy pro astma Petr Pohunek.

Astmatem v Česku trpí podle lékařů přes 800 tisíc lidí, nejčastěji děti a dospívající. Ve věkové kategorii do 18 let má astma každý desátý. Rodiče by měly případné podezření na alergie u dětí co nejdřív konzultovat s praktickým lékařem. Studie totiž naznačují, že neléčená alergická rýma může být předzvěstí astmatu.