Magistrát v Praze zakázal pálení čarodějnic. Kvůli suchu a větru

Události v regionech: Zákaz pálení čarodějnic v Praze (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát zakázal pálení čarodějnic, které se tradičně koná 30. dubna večer. Zákaz rozdělávání ohně platí i pro akce organizované radnicemi s účastí hasičů. Důvodem je výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před požáry, která v Praze platí od neděle do odvolání. Další výstrahu vydal ČHMÚ s souvislosti se silným větrem, ta však končí v pondělí v 16:00.

Ohně se v pondělí nesmějí zapalovat na většině míst, kde městské části a další pořadatelé každoročně pálení čarodějnic organizují. Jedna z největších akcí se tradičně koná na Ladronce, mezi další patří například akce v Podolí ve Žlutých lázních, na Hostivařské přehradě, v Centrálním parku na Pankráci, nebo na Císařské louce.

Zákaz vychází z městského nařízení, které magistrát vyhlašuje v případě výstrah ČHMÚ automaticky. „Pokud se akce nachází v místě, které specifikuje nařízení, tak se tam smí konat podle programu, ale nesmí být zapálený oheň a nesmí se v této oblasti ani kouřit,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Zákaz rozdělávání ohňů platí na rizikových místech. To jsou lesy a 50metrové pásmo kolem nich, parky, lesoparky a zahrady, na kterých se nachází porost umožňující vznik a šíření požáru.