Hlavní tah na jihu Prahy zahltí další auta. Začaly opravy v Písnici

V pražské Písnici začíná oprava Libušské ulice. Výjezd z Prahy směrem na Dolní Břežany je tak od úterního dopoledne neprůjezdný, rekonstrukce potrvá do konce roku. Objízdná trasa vede ve směru do centra přes Cholupice a Modřany, v opačném směru po chronicky přetížené Vídeňské ulici.

Po Vídeňské ulici vyjíždí z Prahy nebo vjíždí do Prahy každý pracovní den přes 25 tisíc aut. To je intenzivnější provoz než třeba na dálnici D5 za Plzní. Vídeňská má přitom jen dva jízdní pruhy, kolony a pomalé pojíždění je proto na denním pořádku.

Nyní bude ještě hůře. V 11 hodin dopoledne začala uzavírka Libušské ulice v Písnici a také západní části Kunratické spojky. Část aut, která tudy obvykle jezdí, tak rovněž vyrazí po Vídeňské.

Po ní vede oficiální objízdná trasa ve směru z Prahy do Dolních Břežan: Z Libuše vede po Dobronické ulici, dále právě po Vídeňské (resp. silnici II/603) k Vestci a potom přes Hodkovičky do Břežan. V opačném směru se za břežanskou křižovatkou s Pražským okruhem odbočuje do Cholupic a dále vede objízdná trasa přes Modřany a ulicí Generála Šišky zpět do Libuše.

„Chceme apelovat především na řidiče, kteří Písnicí každodenně projíždí ze Středočeského kraje, aby si předem naplánovali svoji cestu včetně trasy a neřešili situaci až v místě omezení, kde v první dny očekáváme dopravní komplikace,“ zdůraznil před začátkem uzavírky ředitel Technické správy komunikací Petr Smolka.

Řidiči, kteří budou za křižovatkou s okruhem odbočovat na Cholupice, mohou jen smutně hledět na betonové bariéry, které přehrazují samotnou dálniční křižovatku. V době, kdy se uzavírka v Písnici připravovala, se přitom hovořilo o dočasném otevření mimoúrovňové křižovatky. To stále připadá v úvahu, ale ne hned. Podle informací libušské a také ohrobecké radnice by měl být okruh jako objízdná trasa k dispozici po 23. dubnu, nikoli však dříve.

Pokud se podaří mimoúrovňovou křižovatku zprovoznit, bude to zřejmě dočasné – do konce prací na Libušské. Radnice městské části zdůrazňuje, že stále nebyla naplněna podmínka územního rozhodnutí, podle kterého má být před trvalým zprovozněním křižovatky postaven obchvat Písnice (silnice spojující Libušskou ulici a Kunratickou spojku mimo současnou zástavbu).

Příprava na uzavírku
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Autobusy do Písnice dojedou, dále však ne. Příměstské linky musí na Vídeňskou

Uzavírka Libušské ulice neovlivní pouze automobilovou dopravu, nýbrž i městskou hromadnou dopravu a příměstské autobusové linky. Výluky začaly již od úterních 4:00. Městské autobusy číslo 113 a noční 913 sice jezdí po provizorní komunikaci do nitra Písnice, ale neprojedou jí, takže končí v zastávce Písnice a neobslouží Cholupice a Točnou. Náhradou pro obyvatele Cholupic a Točné je provizorní linka X113 z Modřan.

Spoje linky 197, které jezdí ze Smíchovského nádraží na Háje, potom projíždějí Libuší a Kunraticemi po ulicích Dobronická, K Libuši a K Šeberáku, ovšem spoje, které obvykle končí v zastávce Sídliště Písnice, tam zajíždějí stále, těch se tedy výluka netýká.

Příměstské linky 331 a 333, které jezdí po Libušské z Prahy do Dolních Břežan a dále na jih, jsou obousměrně odkloněny na Vídeňskou ulici. Jízdní řády ovšem oproti obvyklé trase přes Písnici ponechávají pouze dvouminutovou rezervu (jízdní doba z Kačerova do zastávky Dolní Břežany, náměstí je počítána na 27 minut). Dopravní situace na trase přes Vestec a Hodkovice však může způsobit, že to nepostačí. Organizátor dopravy ROPID ostatně již v úterý dopoledne upozorňoval až na třičtvrtěhodinová zpoždění autobusů.

Obyvatelé obce Zvole proto mohou využít i alternativní spojení – mimořádně zavedenou linku 792, která jezdí k nádraží do Vraného nad Vltavou, kde navazují vlaky do Prahy.

Oprava Libušské ulice bude probíhat ve dvou etapách. V žádné z nich však nebude Písnice průjezdná, dostupné budou pouze její části pro místní obyvatele. V létě by se sice měl objízdné trasy změnit, ale celkově potrvá omezení až do konce roku. 

Policie i DPP: Zatím bez komplikací

Obavy z dramatičtějšího kolapsu se nicméně v prvních hodinách nenaplnily, třebaže dopravu v Písnici komplikoval chybějící semafor na křižovatce Vídeňské a Hodkovické ve středočeském Vestci, kudy vede objížďka. Vznikaly kvůli němu kolony, během dne by se měl ale na problémovém místě objevit.

Vážné problémy nezaznamenala policie ani dopravní podnik (DPP). Problémy nezaznamenali policisté. „Z našeho úhlu pohledu je vše v pořádku a provoz je minimální. Pravděpodobně se do toho promítlo informování veřejnosti,“ řekl odpoledne mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. „Naše autobusy jezdí bez problémů,“ uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková.