Schváleno, Černá kostka ožije. Sídlo v ní najde krajská knihovna

Černá kostka (zdroj: ČT24)

Zastupitelé Moravskoslezského kraje ve středu souhlasili s projektem takzvané Černé kostky architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře. Domov v ní najde Moravskoslezská vědecká knihovna. Moderní budova vyroste naproti Domu kultury Ostrava, tedy v centru města.

Stavět by se mělo začít za dva roky. V roce 2022 pak má knihovna uvítat první čtenáře.

„Pro krajskou koalici je prioritní postarat se o to, aby Moravskoslezská vědecká knihovna měla důstojné sídlo a odpovídající zázemí. Aby nemusela přežívat v provizorních podmínkách a stala se skutečným centrem poznání 21. století,“ uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). 

Právě zde by měla stát Černá kostka.

Navenek by nová budova vědecké knihovny měla vypadat tak, jak ji před dvanácti lety navrhl architektonický ateliér Kuba & Pilař. Interiér se ale podle Vondráka výrazně změní. Projektová dokumentace se proto musí přepracovat.

„Nějakou dobu potrvá, než architekti projekt aktualizují. Protože původní projektová dokumentace Černé kostky nesplňuje požadavky pro vydání stavebního povolení, musíme počítat ještě s určitým časem na vyřízení všech potřebných formalit,“ dodal náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Náklady na stavbu knihovny se mají pohybovat okolo 1,35 miliardy korun. Na jejím financování by se měl podílet 150 miliony korun Moravskoslezský kraj a stejnou částkou pak město Ostrava. Největší část pokryje plánovaná dotace ministerstva kultury – přibližně osm set milionů korun. 

Staneme se digitální knihovnou s digitálními službami. Projekt Černá kostka je zárukou takového prostoru.
Libuše Foberová
ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny

Stávající knihovna už nestačí

Moravskoslezská vědecká knihovna sídlí od roku 1951 v najatých prostorách Nové radnice na Prokešově náměstí v Ostravě. Denně ji navštíví okolo devíti set lidí. Prostory půjčoven, počty studijních míst, suterénní sklady (s vysokou vlhkostí, jimiž navíc procházejí technická vedení) podle odborníků neodpovídají dnešním standardům.

Kapacita všech skladů knihovního fondu je navíc vyčerpána. Většina knihovních fondů je proto uskladněna mimo Novou radnici. Ztěžuje to činnost knihovny a výrazně zvyšuje náklady na provoz.

Knihovní fond ani není možné kvůli nedostatku místa zpřístupňovat v takzvaném volném výběru - čtenáři tak musejí na vydání vybraného svazku čekat u přepážky. V nové knihovně by měl být stávající knižní fond naopak pohromadě. Jedná se o přibližně 1,2 milionu svazků.

Podle ředitelky Moravskoslezské vědecké knihovny Libuše Foberové by tak čtenáři po sedmašedesáti letech strávených v prostorách Nové radnice v Ostravě uvítali nové komfortní prostředí.