Nejdelší lavina krkonošské zimy spadla mimo lavinovou dráhu

V Krkonoších se před víkendem utrhla dosud největší zaznamenaná lavina současné zimy. Byla dlouhá 170 metrů a spadla do Dlouhého dolu, nesjela však po obvyklé lavinové dráze. Podle Horské služby ji zřejmě uvolnil lyžař, kterého pak sníh patrně zavalil, ale podařilo se jej zachránit. V Krkonoších – a stejně tak i Jeseníkách – v současnosti platí třetí stupeň lavinového nebezpečí, existuje tedy riziko samovolného uvolnění malých a středních lavin, na strmých svazích pak k pádu laviny stačí jen malé dodatečné zatížení.

Mohutná desková lavina spadla v pátek do Dlouhého dolu, který je nad špindlerovským Svatým Petrem a vede tudy letní cesta na Výrovku. Laviny zde padají, ovšem nikoli na místě, kde byla ta páteční. „Spadla mimo lavinovou dráhu, občas se to stává. Vysvětluji si to tím, že napadlo hodně sněhu a foukal silný vítr, který tam sníh přemístil. Na povrchu byla ledová vrstva, po které to ujelo,“ uvedl Robert Dlouhý z Horské služby.

Podle lavinového experta Horské služby Pavla Cingra zřejmě nešlo o samovolnou lavinu, nejspíše ji uvolnil skialpinista, kterého pak zavalila. Horští záchranáři se však o jeho potížích nedozvěděli a v lavině nezasahovali. „Jestli byl úplně zasypaný, nebo zčásti, to nevíme, je to pouze naše dedukce. Ani to, jestli byl sám, nebo šlo o více skialpinistů. Kolegové při monitoringu prostoru ve spodní části nánosu našli díru, jako když někoho vykopáváte,“ upřesnil Cingr.

Robert Dlouhý dodal, že šlo o nejdelší zaznamenanou lavinu letošní zimy. „Je ale možné, že jsme nezaznamenali všechny, dosud byly mlhy,“ podotkl. Lavina byla dlouhá 170 metrů, šířka odtrhu od 40 do 125 centimetrů. Čelo laviny bylo vysoké 50 až 150 centimetrů. Valila se po svahu se sklonem 37 stupňů.

Třetí stupeň z pěti

V Krkonoších platí v současnosti třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Znamená to, že by se lidé měli vyhnout prudším lavinovým svahům, na nichž stačí k pádu laviny jen malé dodatečné zatížení a navíc hrozí i samovolné pády malých a středních lavin.

Horská služba varuje před nebezpečím, které představuje sníh napadlý v minulém týdnu. Na hřebenech Krkonoš je nyní okolo sto dvaceti centimetrů, za poslední týden přitom napadlo přes šedesát centimetrů. „Sníh padal za působení silného západního větru. Vítr přemístil sníh do závětrných partií, kde se vyskytují nebezpečné desky a převěje. Stabilita sněhové pokrývky se snižuje,“ stojí v aktuálním lavinovém hlášení.

Lavina delší než kilometr

Ačkoli byla páteční lavina patrně největší v letošní zimě, Krkonoše pamatují i mnohem větší sesuvy. V únoru 2015 spadla jedna z nejmohutnějších lavin do Modrého dolu. Zasáhla plochu dvaceti hektarů, na délku měřila 1106 metrů a délka odtrhu činila 506 metrů. Při této lavině se nikomu nic nestalo.

V krkonošské historii je řada tragédií spjatých s lavinami. Zatím poslední obětí byl osmadvacetiletý muž zavalený v roce 2015 v Malé Studniční jámě, což je lavinový svah nad Obřím dolem. Lavina si tehdy vyžádala lidský život po sedmi letech. Nedaleko místa páteční laviny, nad Pramenným dolem, který ústí do Dlouhého dolu, zavalil utržený sníh v roce 2008 skupinu lyžařů. Horská služba dokázala vyprostit dva zavalené, šestatřicetileté ženě však již nebylo pomoci.