Akce kulový blesk: stěhují se kilometry hornických spisů OKD. Jsou v nich i historické mapy

Takzvaná spisovna OKD, která mimo jiné obsahuje kilometry mzdových a osobních listů zaměstnanců všech bývalých ostravských dolů, se stěhuje. Státní podnik Diamo ji z areálu bývalého Dolu Šverma přemisťuje do nových, speciálně upravených prostor bývalého dolu Jeremenko.

Ve spisovně se nacházejí také vzácné, až sto let staré mapy a plány. Některé z nich pocházejí z konce devatenáctého století. „Jen mzdových listů je ve spisovně přes dva miliony a je v ní také 95 mapových skříní,“ doplnila redaktorka České televize Helena Dohnalová.

Několikrát denně se řeší i telefonáty z úřadů. „Stále totiž potřebují údaje ze mzdových listů, například kvůli vyplácení důchodů,“ poznamenala Helena Dohnalová.

Všechny dokumenty týkající se především bývalých zaměstnanců ostravských dolů se do budovy elektrorozvodny dolu Šverma začaly stěhovat na počátku devadesátých let, kdy začal útlum ostravských dolů. V roce 2001 převzal budovu do své správy státní podnik Diamo a loni v únoru přebral i všechny dokumenty, které jsou v ní uloženy.

Dokumenty byly v záplavové oblasti

Diamo začalo spisovnu stěhovat z několika důvodů, tím hlavním je to, že se budova elektrorozvodny nachází v záplavové oblasti. Spisovna se tedy stěhuje do areálu bývalého dolu Jemerenko, konkrétně do bývalých řetízkových šaten, které jsou zateplené, mají nová okna a podmínky pro přechovávání dokumentů tam jsou daleko lepší.

Těžební společnost OKD, která je v úpadku, zaměstnala během uplynulých devíti měsíců téměř 200 nových horníků, zámečníků a elektrikářů. Další desítky pracovníků firma dále hledá, sdělil v listopadu mluvčí OKD Ivo Čelechovský. I se zaměstnanci z dodavatelských firem nyní v OKD pracuje okolo 9500 lidí. 

Podle reorganizačního plánu by se v OKD mělo těžit uhlí nejméně do roku 2023. Doly a provozní majetek firmy mají být vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická, v níž 100 procent akcií získá za zhruba 80 milionů korun státní podnik Prisko. Doly se pak budou postupně zavírat. V dolech Darkov a Lazy by měla podle reorganizačního plánu těžba skončit příští rok, v dole ČSA v roce 2021 a v dole ČSM v roce 2023.