Bývalý senátor Sehnal je v kauze machinací s pozemky nevinný. Soudy řešily případ 11 let

Bývalý starosta Lipůvky a exsenátor Vlastimil Sehnal je v kauze údajných podvodů s pozemky nevinný. Pravomocně o tom rozhodl Krajský soud v Brně, když odmítl odvolání státního zástupce. Kauza, ve které čelili obžalobě ještě další dva lidé, tak končí po víc než jedenácti letech.

Vlastimil Sehnal si vyslechl osvobozující verdikt až na pátý pokus letos v polovině května. Poté, co se změnilo složení senátu okresního soudu v Blansku. Osvobozeni byli i další dva obžalovaní, Roman Machač a Pavel Vondrák. „Skutek se nepodařilo prokázat. Ve výpovědích Romana Machače a některých svědků byly rozpory,“ vysvětlila rozhodnutí v květnu soudkyně okresního soudu Helena Frantelová.

Státní zástupce Pavel Jež se proti rozsudku na místě odvolal. Jeho odvolání ale krajský soud zamítl a potvrdil květnový rozsudek okresního soudu. Vlastimil Sehnal a další dva obžalovaní jsou nevinní. „Jedenáct a půl roku čekám na spravedlivý rozsudek a dočkal jsem se,“ komentoval rozhodnutí krajského soudu Vlastimil Sehnal.

Bývalý senátor a starosta Lipůvky na Blanensku Vlastimil Sehnal dostal u Okresního soudu v Blansku podmínku dva a půl roku čtyřikrát – za trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby. Jeho kauza ale vždycky doputovala od odvolacího Krajského soudu v Brně zpět do Blanska.

Podle obžaloby měl Sehnal manipulovat s pozemky v době, kdy vedl radnici v Lipůvce. V roce 2001 naplánoval pro obec velkorysé sportoviště. To v Lipůvce skutečně vyrostlo, místní ho využívají od roku 2003. Podle obžaloby ale část půdy určené ke stavbě koupila ještě během plánování od původního vlastníka soukromá firma. Novým majitelem se stal jeho známý a bývalý zaměstnanec Roman Machač. Plochu obratem prodal dál svému švagrovi Pavlu Vondrákovi. Až pak pozemek vykoupila obec v hotovosti za několikanásobně vyšší cenu. Tři čtvrtě milionu mělo skončit v Sehnalově kapse, který měl celou transakci v pozadí připravit.

  • Vlastimil Sehnal byl od roku 1994 v zastupitelstvu obce Lipůvka. V roce 2000 se pak stal jejím starostou. O čtyři roky později se dostal i do celostátní politiky, jako senátor Občanské demokratické strany za obvod Blansko. Tím byl až do roku 2010. Na další období už o senátorské křeslo znovu nebojoval. Ještě v tom stejném roce ho pak lidé znovu zvolili do zastupitelstva Lipůvky. V posledních volbách už nekandidoval ani tam. Teď už není ani členem ODS. Od července 2017 je předsedou hnutí Sportovci pro společnost.