Německý dům z trubek už v Brně nestojí, politici se o něj hádají dál

Kauza makety Německého domu na Moravském náměstí má další pokračování. Kontrolní výbor brněnského zastupitelstva předložil zprávu, ve které kritizuje organizátory festivalu Meeting Brno za okolnosti, za kterých se obří kovová konstrukce stavěla.

Opozici vadí střet zájmů mezi organizátory i způsob, jakým na instalaci získali peníze. Kritizují tak třeba aktivity spojené s výstavou ojetých aut v historickém centru města. Radní jejich výtky odmítají.

Maketa Německého domu stála na Moravském náměstí od května do září. Vyrostla bez stavebního povolení. Podle organizátorů nebylo potřeba, kovové lešení bylo uměleckým dílem. Jiný názor měl ale třeba zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.

Výstavbu přitom zařídil bez výběrového řízení soukromý spolek Meeting Brno. Ten spolupracuje s městským Turistickým informačním centrem na festivalu se stejným názvem a maketa je jeho součástí. Rozpočty mají oddělené. Ukázalo se ale, že pro obě pracuje stejný člověk.

„Meeting Brno organizoval bez jakéhokoliv výběrového řízení instalaci v hodnotě, kterou jsme se od spolku nedokázali dozvědět,“ řekl předseda kontrolního výboru Oliver Pospíšil ze sociální demokracie. 

Kontrolní výbor tak navrhl, aby celý festival prošel hloubkovým auditem. Radní to ale odmítají a za ředitelku centra i celý festival se postavili. Podle náměstka primátora Matěje Hollana je význam festivalu výrazně větší než pochybení při stavbě lešení.

Kateřina Tučková představuje Meeting Brno (zdroj: ČT24)

Primátor ředitelce Janě Janulíkové dokonce navrhl za práci na festivalu mimořádnou odměnu. Hned příští rok ji čeká další výzva, festival bude spolupracovat třeba na obřích oslavách 100 let výročí Československa.