Rektorem Vysoké školy báňské je Snášel, nahradil Vondráka

Nový rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) Václav Snášel byl inaugurován ve čtvrtek. Nového rektora koncem srpna jmenoval prezident Miloš Zeman. Snášel nahradil ve funkci Ivo Vondráka, který se loni na podzim stal moravskoslezským hejtmanem.

Akademický senát děkana Fakulty elektrotechniky a informatiky Snášela zvolil novým rektorem v tajné volbě letos v březnu. Snášel zvítězil v druhém kole.

Kromě rektora byly slavnostně uvedeni do funkce také noví prorektoři: Petr Praus za vědu a výzkum, prorektorka pro studium Zdeňka Chmelíková, František Kuda, který bude zodpovídat za rozvoj a investiční výstavbu a Radim Halama, který bude mít na starosti mezinárodní vztahy a sociální záležitosti.

Součástí inaugurace bylo také jmenování nového děkana Fakulty elektrotechniky a informatiky, kterým se stane Pavel Brandštetter. Nové vedení univerzity i fakulty tak oficiálně zahájilo své čtyřleté funkční období.

Musíme hledat nástroje, jakým způsobem dál rozvíjet univerzitu. Jedním z nich je rozvoj vědeckého výzkumu, spolupráce s praxí, s regionem. Zaměřit bychom se měli na výuku studentů k podnikavosti.
Václav Snášel
rektor VŠB-TUO

Univerzita si musela zvolit nového rektora, protože Vondrák (ANO) se stal moravskoslezským hejtmanem a z funkce odešel. Vondrák měl být rektorem až do konce ledna 2018, kdy mu končilo funkční období. Už před krajskými volbami ale avizoval, že v případě úspěchu místo rektora opustí.

Učinil tak bezprostředně poté, kdy byl v listopadu zvolen hejtmanem. Vedení univerzity dočasně převzal prorektor Petr Noskievič, který se pak ucházel i o funkci rektora a se Snášelem postoupil do druhého kola. Na rektora kandidovalo celkem šest zájemců