Soud odložil jednání o případu dítěte, které vypadlo z vlaku. Důvod nesdělil

Olomoucký okresní soud odložil na neurčito jednání v případu tragického pádu dítěte z vlaku na Olomoucku. Soud se měl začít touto věcí zabývat ve středu. Důvody odkladu zatím nejsou známy.

Před soudem kvůli obžalobě z usmrcení z nedbalosti měla stanout vlakvedoucí a průvodčí, které podle státního zástupce zanedbaly své pracovní povinnosti. Vlak podle obžaloby odjel s nedostatečně zavřenými dveřmi, z nichž poté dívka vypadla.

Zaměstnankyně Českých drah vinu popírají. Dráhy se již s rodinou mimosoudně vyrovnaly. K důvodům odkladu jednání se soudce Petr Bednář nechtěl vyjádřit. 

Důvody zatím říci nemohu, protože strany trestního řízení se musí dozvídat o postupu soudu v souladu s trestním řádem od soudu, a nikoliv od sdělovacích prostředků. V tomto stadiu informace podat nemohu. Termín hlavního líčení zatím stanoven není.
Petr Bednář
soudce

Důvody zrušení jednání nezná ani žalobce, který obžalobu podával. „Důvody neznám, se soudcem jsem nemluvil, přišlo k nám pouze vyrozumění, že se jednání ruší,“ sdělil žalobce Jaroslav Rašendorfer.

Neštěstí se stalo loni 24. července na trati mezi Olomoucí a Štěpánovem ve směru na Prahu. Dívka vypadla podle obžaloby z vlaku ve chvíli, kdy stála v blízkosti otevřených dveří toalety a čekala na matku, která byla na toaletě s její čtyřletou sestrou.

Podle výsledků vyšetřování Drážní inspekce vlak ze stanice v Olomouci odjel s neuzavřenými dveřmi, při rychlosti vlaku 111 kilometrů za hodinu se pak dveře samovolně otevřely a dítě vtáhly ven. Dívka na následky pádu zemřela.

Policisté i Drážní inspekce na počátku vyšetřování pracovali také s verzí, že dítě vypadlo z okna. Později tuto možnost vyloučili. Loňský případ dvouletého dítěte vypadlého z vlaku na Olomoucku se však prostřednictvím veřejné výzvy rozhodl otevřít muž, který v osudnou chvíli roznášel cestujícím ve vlaku nápoje. Je přesvědčen o tom, že dívenka vypadla z okna, nikoli ze dveří, jak tvrdí policie i žalobce.

Byl jsem opřen o okno a najednou se něco mihlo okolo vlaku, myslel jsem, že někomu vypadlo zavazadlo. Zhruba deset až 15 vteřin poté se ozval hluk od toho, jak se otevřely ve vedlejším voze dveře. Jsem přesvědčen o tom, že holčička vypadla z okna a dveře se otevřely až poté, co se to stalo.
František Petraš
svědek vlakového neštěstí

Neštěstí u obce Střeň

Podobné neštěstí se stalo téměř před jedenácti lety zhruba o pět kilometrů dále u obce Střeň na Olomoucku. Tehdy vypadl z vlaku pětiletý chlapec, zemřel na následky mnohočetných poranění. Matce se ztratil poté, co odešel v jedoucím vlaku sám na toaletu.

Jeho tělo nalezli policisté zhruba po týdnu, když v rojnici prohledávali přibližně dvacetikilometrový úsek po obou stranách vlakového kolejiště směrem od Štěpánova do Moravičan. Matku nakonec soud potrestal podmínkou. Podle něj se dopustila ublížení na zdraví z nedbalosti, když nechala chlapce běhat po vlaku bez dozoru.