Návštěvníkům pražských lesů pomůžou v nouzi „body záchrany“

V pražských lesích je 29 bodů záchrany (zdroj: ČT24)

V pražských lesích a lesoparcích se nově objevily cedulky s přesnými souřadnicemi místa, kde se člověk právě nachází. Umožní to například rychlejší příjezd sanitky nebo policie.

V Praze je poměrně velké množství zahrad, lesů a lesoparků. Návštěvnost se běžně počítá v řádech mnoha tisíc Pražanů denně. Orientace v lese ale může být složitá a v případě nouze mají lidé mnohdy problém určit svoji polohu.

Podle ředitele pražských hasičů Romana Hlinovského narážejí operátoři tísňových linek téměř každý den na to, že volající o pomoc nedokáží popsat, kde se přesně nacházejí: „Důvodem bývá stres a neznalost prostředí.“

Magistrát proto do terénu nově rozmístil 29 tabulek s body záchrany – Rescue Point. Na každé žluté ceduli je jedinečný kód s kombinací dvou písmen a třech číslic, který umožní přesnou lokalizaci zraněného.

„Uvedení kódu při telefonátu na tísňovou linku umožní policii, hasičům či zdravotnické záchranné službě rychlejší zásah a poskytnutí pomoci,“ uvedl radní pro bezpečnost a kriminalitu Libor Hadrava (ANO).

Tabulky jsou umístěny především na turisticky frekventovaných místech, jako jsou dětská hřiště, pikniková místa či naučné stezky. Jsou sice vzdálena od běžných komunikací, ale dostupná pro zásahovou techniku. Cedule už jsou například v Divoké Šárce, Klánovicích nebo Modřanech.

Kódy ulehčující záchranářům orientaci jsou v Praze umístěny i na sloupech veřejného osvětlení. Dále se s nimi lidé mohou setkat například na železničních přejezdech.

Body záchrany v pražských lesích
Zdroj: MHMP

„Budeme rádi, když veřejnost navrhne další body. Hasičský záchranný sbor je pak prověří, jestli jsou dostupné a můžou se tyto tímto způsobem rozšiřovat,“ řekl ředitel Lesů hlavního města Prahy Vladimír Krchov. S umísťováním tabulek se nepočítá jen v blízkosti zástavby, kde se lidé snadněji orientují.

Body záchrany fungují na řadě míst po celém Česku. Lidé se s nimi mohou setkat především na horách, od loňska jsou například i v lesích na jižní Moravě. Podobně může turistům s chytrými telefony pomoci aplikace Záchranka, která jedním stisknutím přivolá pomoc a navíc díky souřadnicím GPS přesně určí i polohu volajícího.