Bez řidičáku, zato se čtyřmi promile. Policie naměřila letošní rekord

Policisté v Hradci Králové zaznamenali letošní „rekord“ v disciplíně opilosti řidičů. Muži, který havaroval u skladištní oblasti, naměřili přes čtyři promile alkoholu, tedy hodnotu, při které již hrozí smrtelná otrava. Zatímco alkoholových výparů měl na rozdávání, řidičský průkaz neměl vůbec.

Nehoda, ke které policisté vyjížděli, nebyla vážná a obešla se bez zranění. Stala se, když chtěl opilý řidič vjet z Vážní do Dřevařské ulice, nedal však přednost autu na hlavní ulici a narazil do něj. Podle policejní mluvčí Ivy Kormošové nejprve nadýchal muž 4,04 promile. To však ještě nebylo jeho maximum. „Při opakovaném měření se stupnice zastavila na 4,27 promile alkoholu v dechu,“ přiblížila mluvčí. Řidič druhého auta podle ní nenadýchal nic.

Třiačtyřicetiletý opilý muž navíc neměl řidičský průkaz, a to proto, že ho nikdy nezískal. „Policisté zjistili, že není držitelem žádného řidičského oprávnění pro řízení motorových vozidel,“ uvedla mluvčí. Řidiče převezli policisté na záchytku, ale tím s ním neskončili. Chtějí ho obvinit z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Podle Ivy Kormošové je muž letošním alkoholovým „rekordmanem“. Koncentrace, kterou policisté naměřili, odpovídá asi patnácti dvanáctistupňovým pivům. Muž přitom má štěstí, že je vůbec naživu. Podle odborníků totiž hrozí smrtelná otrava, pokud přesáhne koncentrace alkoholu v krvi čtyři promile. Snášenlivost alkoholu je však individuální a někteří lidé jsou schopni požít i poměrně velké množství alkoholu a zůstat naživu a při vědomí.

I když je naměřená koncentrace vysoká, je to jen něco přes polovinu historického českého rekordu. Ten zaznamenala policie v roce 2005, kdy naměřila řidiči havarovaného fekálního vozu u Lomnice nad Popelkou téměř osm promile. Celosvětově je za nejopilejšího řidiče považován Polák se 14,8 promile (v roce 1995). Ten však již nevystřízlivěl. Nepodlehl sice otravě, ale v opilosti způsobil nehodu, při které zahynul.