Moravské divadlo Olomouc prochází rekonstrukcí. Za 6 milionů korun

Rekonstrukce olomouckého divadla (zdroj: ČT24)

Pravidelnou letní rekonstrukcí nyní prochází Moravské divadlo v Olomouci. Letos vyjdou stavební práce městskou pokladnu na šest milionů korun. Stavbaři vystřídali herce hned den po ukončení sezony, tedy 26. června.

„Mají několik týdnů na to, aby vše stihli dokončit,“ uvedla redaktorka České televize Zuzana Glacová.

V rámci již třetí stavební etapy renovují dělníci sedačky. Ty budou komfortnější a rozměrnější. Kvůli tomu se ale sníží počet míst k sezení v hledišti ze 452 na 446. Přibude však lóže v galerii se 32 místy.

„Nová sezona začne v divadle už 10. září. Řemeslníci tak musejí vše do tohoto termínu stihnout,“ doplnila Zuzana Glacová s tím, že rekonstrukční práce brzdí například i to, že se omítky nanášené na dřevěný podklad drolí.

Divadlu vzrostla návštěvnost

Návštěvnost představení Moravského divadla Olomouc v ukončené sezoně 2016/2017 meziročně vzrostla z 95 000 diváků v předchozím období na 102 000 diváků. Tržby divadla se díky tomu zvýšily o milion korun na 19 milionů korun, řekl dnes ředitel divadla Pavel Hekela.

Průměrná návštěvnost představení Moravského divadla za uplynulou sezonu 2016/2017 činí 76 procent, což bylo ve srovnání s předchozí sezonou o dva procentní body více. Největší zájem mělo publikum o tituly Sluha dvou pánů, Labutí jezero, Queen - The show must go on a Noc na Karlštejně.

Z premiér podle Hekely výrazně zaujaly hlavně balety Don Quijote a Othello, činoherní tituly Central Park West, Jméno, Mistr a Markétka a Robin Hood a revuální opereta Hledám děvče na boogie woogie.

Pro činoherní soubor byla sezona 2016/2017 první pod novým uměleckým vedením. Michaela Taranta vystřídal v roli šéfa souboru Roman Vencl. Soubor opery a operety bodoval v uplynulé sezoně u laické veřejnosti i u odborné kritiky.

Asi největší radost mám z toho, že žádná z šesti premiér, které jsme letos uvedli, neskončila propadákem. Ke všem novým titulům si diváci našli cestu a hned čtyři z nich – Robin Hood, Mistr a Markétka, Jméno a Central Park West – jsou od svých premiér v podstatě neustále vyprodané.
Roman Vencl
vedoucí souboru Moravského divadla Olomouc

„Obě operetní inscenace, které jsme nabídli, jsou krásné a vydařené. Hledám děvče na boogie woogie je komedií, o kterou je od premiéry obrovský zájem. Země úsměvů patří mezi top operety a naše inscenace je obrazem toho, že jde o velké, krásné a působivé dílo,“ uvedl umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald.

Moravské divadlo mělo v nabídce i Pucciniho Bohému či Řecké pašije Bohuslava Martinů. „V Olomouci byly (Řecké pašije) uvedeny poprvé v historii a mohu s hrdostí říct, že šlo o uvedení jedinečné a originální,“ dodal Oswald. Baletní soubor Moravského divadla se v uplynulé sezoně těšil ze zisku prestižní Ceny Thálie. Získala ji primabalerína Yui Kyotani za ztvárnění Kitri v nové inscenaci Don Quijote.

Divadlo má tři umělecké soubory a do jeho nabídky patří balety, opery, klasické operety, muzikály, činohry a pohádky. Divadlo je příspěvkovou organizací města. Letos olomoucká radnice na jeho provoz vyčlenila zhruba 109 milionů korun.