Věřitelé schválili společnosti Vítkovice Envi reorganizační plán

Věřitelé společnosti Vítkovice Envi ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka v pátek schválili reorganizační plán, kterým se firma, jež je od loňského srpna v úpadku, bude dál řídit. Pro přijetí plánu hlasovali všichni přítomní věřitelé.

Generální ředitel Vítkovic Envi Vladimír Sitta řekl, že se ukázalo, že věřitelé porozuměli situaci firmy. Právní zástupce Vítkovic Petr Kuhn řekl, že uskutečnění reorganizačního plánu bude spočívat v kombinaci několika opatření. Závod zůstane dál v provozu.

Pohledávky věřitelů se mají restrukturalizovat. Financování provozu závodu Envi zajistí půjčka od Vítkovic, a. s., které zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro celou strojírenskou skupinu. Záchranu Envi už v polovině června potvrdil generální ředitel mateřské společnosti Vítkovice Libor Witassek. „… jsme schopni firmu postavit na nohy i bez investora. Primárně se jedná o Envi a o Gearworks. Ty jsme schopni sami zachránit,“ řekl Witassek.

Pro letošní rok plánují Vítkovice Envi tržby zhruba 200 milionů korun. Kuhn řekl, že květen byl prvním měsícem, kdy byla firma v zisku, přičemž už předchozí měsíce měly vzestupnou tendenci.

Předložili jsme dostatečné množství informací a argumentů pro to, že výhodná cesta z insolvence bude reorganizace. Společnosti se za poslední období začalo dařit, dostali jsme se na nové trhy, provádíme různé inovace, takže jsem přesvědčen, že společnost je na dobré cestě z insolvence.
Vladimír Sitta
generální ředitel Vítkovic Envi

Zakázky za 150 milionů korun

Insolvenční správkyně Eva Hepperová řekla, že firma už má nasmlouvané zakázky za 150 milionů korun. Problémem jsou ale podle ní zastaralé výrobní kapacity závodu. Po skončení insolvenčního řízení tak firma bude muset do svého provozu investovat.

Vítkovice Envi vyrábějí nádrže pro bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a skladování a mají 100 zaměstnanců. Insolvenční návrh na sebe podala loni v srpnu sama firma. Uvedla, že ji do úpadku přivedla změna podmínek provozování závodu, zejména to, že její obchodní partneři neplnili své závazky a že nebyly uzavřeny smlouvy na investice, jejichž uzavření společnost předpokládala. Vítkovice Envi jsou stoprocentní dceřinou společností firmy Vítkovice Power Engineering (VPE), která rovněž skončila v úpadku.

Do insolvenčního řízení s Vítkovicemi Envi se přihlásilo téměř sto věřitelů s pohledávkami za zhruba 230 milionů korun. Řada z nich je ale z vítkovické skupiny. K největším věřitelům patří Komerční banka, společnost Ekomont, nebo firmy ze skupiny VMG.

Pohledávky Komerční banky jako jediného zajištěného věřitele, které přesahují 16 milionů korun, by měly být podle reorganizačního plánu uspokojeny téměř stoprocentně. Uspokojení nezajištěných věřitelů mimo vítkovickou skupinu odhaduje plán na nejméně 23 procent. Vítkovické firmy by měly mít uspokojeny pohledávky nejméně z 22,5 procenta.

Strojírenské Vítkovice vytvořily v loňském roce konsolidovanou ztrátu přibližně 5,3 miliardy korun. Celá skupina Vítkovice Machinery Group zahrnuje více než 20 firem, které mají dohromady téměř 5000 zaměstnanců. Kromě Envi a VPE se z této skupiny dostaly do insolvence ještě společnosti Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont, které projdou reorganizací.