Podvody v autoškole znovu u soudu. Tři roky od původního rozsudku

Na čtvrtý pokus začal ve Žďáře nad Sázavou soud kvůli podvodům v autoškole ve Velkém Meziříčí. Zkušební komisař Tomáš Bílek, majitel autoškoly Lubomír Izdný a instruktor Lubomír Kobylka měli studentům za úplatu pomáhat při závěrečných zkouškách. Do Žďáru se případ vrací po třech letech od původního rozsudku, proti kterému se muži odvolali. K soudu ani jeden nedorazil.

Kriminalisté případ podvodů odhalili už v roce 2009. Přišli na ně díky anonymům a upozornění z ministerstva vnitra a ministerstva dopravy na extrémně rychlé vyplnění testů. V červenci 2014 soud poslal tři muže do vězení. Bílek s Izdným odešli se čtyřletými nepodmíněnými tresty, Kobylka dostal o rok méně. Nikdo ze tří odsouzených s rozsudkem nesouhlasil. Podle jejich právníků prý není trestné v testech radit. Odvolal se i státní zástupce.

Krajský soud v Brně rozsudek prvního stupně zrušil a vrátil případ zpět ke žďárskému soudu. „Nařídil soudu prvního stupně, aby odstranil některé procesní vady, aby doplnil dokazování. Budou prováděny výslechy svědků, budou přehrávány videozáznamy, zvukové záznamy,“ řekla mluvčí Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou Klára Sklenářová. Je to jedna z největších korupčních kauz, kterou soud ve Žďáru nad Sázavou řeší.

Tři muži nechali podvodem udělat řidičské oprávnění asi 160 lidí. Zájemci si zaplatili výuku řízení, přitom na jízdy či cvičné testy vůbec nemuseli chodit. Autoškola tím ušetřila peníze i čas lektorů. Zkušební komisař měl pak podle domluvy nechat studenty u zkoušky projít. Buď odešel od testů, a umožnil tak učiteli radit, nebo sám test vyplňoval, a to i v nepřítomnosti samotného uchazeče. Některé uchazeče potom schválně nechal propadnout, aby to nevypadalo nápadně. Od učitele a majitele tak měl na oplátku dostávat různé úplatky ve formě peněz či například plnou nádrž benzinu.

Případ podvodníků ve velkomeziříčské autoškole nebyl jediný. V minulosti se děly podobné podvody například Ostravě, Praze nebo v Chebu. Ministerstvo dopravy proto začalo v roce 2012 pracovat na zpřísnění pravidel pro autoškoly. Změny v podmínkách pro získání řidičského průkazu, které počítají například s dvoustupňovou zkouškou, přísnějším dohledem nad zkušebními komisaři a řidičákem na zkoušku zatím neplatí.