Končící továrna zanechá bez práce stovky lidí. Někteří už zaměstnání mají, budou vyrábět dalekohledy

Zaměstnanci Baxteru si hledají práci (zdroj: ČT24)

Už v polovině května vědělo na šest stovek zaměstnanců přerovské továrny Gambro o tom, že si budou muset hledat novou práci. Vedení společnosti Baxter, která závod provozuje, nyní podnikové haly vyklízí a připravuje jejich uzavření.

„Lidé si začali hledat práci v podstatě okamžitě a na nic nečekali. Nové zaměstnání už si tak podle odhadů našlo několik desítek pracovníků,“ uvedl redaktor České televize Martin Laštůvka.

Pomohla tomu podle něj i burza práce, která proběhla hned týden po oznámení, že továrna zastavuje výrobu. Zaměstnání tam lidem nabízelo devět desítek firem z blízkého i vzdálenějšího okolí. Někteří uspěli třeba hned v sousední Meoptě, která vyrábí dalekohledy.

Ti, kteří si zatím práci nesehnali, zůstávají doma a dostávají 100% mzdy. Výpověď by měli dostat v červenci, to znamená, že drtivé většině zaměstnanců továrny Gambro skončí pracovní poměr k poslednímu září a zbývajícím lidem v říjnu.

Společnost Baxter rozhodla k 31. říjnu definitivně uzavřít svůj výrobní závod Gambro v Přerově. K uzavření závodu dochází po ukončení všech zákonných jednání se zaměstnanci. O rozhodnutí jsou zaměstnanci i dotčené orgány v těchto dnech informováni.
Roman Pavlík
mluvčí společnosti Baxter

Přerovský závod Gambro Czech Republic vyráběl hadičkové systémy a příslušenství dialyzačních souprav. V posledních letech mu výrazně klesaly tržby. Vedení firmy Baxter v květnu úvahu o uzavření přerovské továrny Gambro komentovalo obecnou informací, že pravidelně vyhodnocuje a optimalizuje skladbu svých produktů a výrobních procesů po celém světě.

Společnost Baxter však podle Pavlíka pomůže zaměstnancům přerovské továrny Gambro vyrovnat se s novou životní situací. „Podpora zahrnuje vyplacení zákonného odstupného, dále tzv. dalšího dobrovolného odstupného dle délky pracovního poměru u společnosti Baxter. A v případě potřeby rovněž různé formy poradenství či školení,“ uvedl.

Problém: Klesající tržby

Přerovskému závodu Gambro Czech Republic v posledních letech výrazně klesají tržby. Výsledky loňského hospodaření společnost Gambro zatím nezveřejnila. V roce 2015 přerovské továrně klesly tržby na 880 milionů z 894 milionů korun v roce 2014 . O rok dříve se její tržby snížily o pětinu.

Problémy měla přerovská továrna Gambro už v roce 2012. Kvůli zemětřesení v Itálii musela tehdy na čtyři měsíce zastavit provoz. Společnost přišla o dodávky materiálu ze sesterského závodu v italském městě Medolla, který zemětřesení postihlo. Kvůli odstávce podnik v roce 2012 vykázal meziroční pokles tržeb o 22 procent z 1,076 miliardy korun v roce 2011 na 840 milionů. V roce 2013 jeho tržby vzrostly o třetinu na 1,1 miliardy korun.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji
Zdroj: MPSV

Na Přerovsku nezaměstnanost v květnu klesla z dubnových 5,9 procenta na 5,6 procenta, přesto však byla druhá nejvyšší v Olomouckém kraji. Vyšší nezaměstnanost v regionu vykázalo pouze Jesenicko (6,3 procenta). V celém Olomouckém kraji nezaměstnanost v květnu klesla z dubnových pěti procent na 4,6 procenta.