Požár, který na Vysočině loni způsobil škodu za 100 milionů, někdo založil úmyslně

Výrobní halu na sušené ovoce a pražené ořechy v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku loni v listopadu někdo zapálil úmyslně. Uvedli to kriminalisté po konci vyšetřování. Původně policie pracovala i s verzí, že prostor chytil kvůli závadě na sušícím zařízení. Budovu museli hasiči po požáru strhnout. Majitel odhadl škodu na zhruba 100 milionů korun.

„Z vyšetřování jednoznačně vyplynulo, že požár vznikl úmyslně. Pachatel zapálil skládku odpadků v těsné blízkosti haly, z ní se potom plameny rozšířily na halu. Majetková škoda vzniklá požárem přesáhla 130 milionů korun,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Na vyšetřování se podle ní podíleli i specialisté z Technického ústavu požární ochrany.

Hala patří firmě IBK Trade, která se zabývá balením a pražením ořechů a sušeného ovoce. V pražírně a balírně v Horní Cerekvi zpracovává více než 80 druhů surovin, na trh dodává přes tisíc výrobků. Zákazníky jsou malé obchody i velké nadnárodní řetězce.

Hala vyhořela v době vrcholící vánoční sezony

Požár vypukl v hale 6. listopadu 2016 časně ráno. Brzy po příjezdu hasičů se začala střecha haly propadat. Během dne u požáru zasahovaly čtyři desítky hasičů, kteří nechali halu po dohodě s majitelem kontrolovaně dohořet.

Pachateli hrozí podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové po dopadení a prokázání viny až 15 let vězení. Policisté  zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. „Po pachateli zatím bezvýsledně pátráme,“ dodala mluvčí.

Spolumajitel firmy IBK Trade David Kratochvíl loni upozorňoval na to, že požár přišel v době vrcholící sezony před Vánocemi.