Potvrzeno Vrchním soudem: Úředník Beránek kvůli Blance trestný čin nespáchal

Vrchní soud v Praze potvrdil zproštění obžaloby bývalého úředníka pražského magistrátu Jana Beránka kvůli nevýhodné zakázce týkající se tunelu Blanka. Podle původní obžaloby měl Beránek způsobit městu škodu přes 30 milionů korun. Za to mu hrozilo až osmileté vězení. Vrchní soud nyní potvrdil rozsudek Městského soudu, podle kterého sice k jednání došlo, nešlo však o trestný čin. Informaci ČT potvrdil mluvčí soudu Jan Fořt.

„Soudce Petr Píša potvrdil rozhodnutí Městského soudu,“ řekl Fořt. Městský soud v prosinci loňského roku zprostil Beránka obžaloby. „Skutek se podle soudu stal, nešlo ale o trestný čin,“ komentovala tehdy rozsudek státní zástupkyně Iva Bicanová, která případ dozoruje. Státní zástupkyně i obžalovaný Jan Beránek se následně proti rozsudku odvolali.

Městské státní zastupitelství v Praze obžalovalo exúředníka pražského magistrátu Jana Beránka kvůli nevýhodné zakázce související s proplácením víceprací na tunelu Blanka, čímž měl způsobit škodu přes 30 milionů korun.

Beránkovi hrozilo osm let vězení

Beránek je bývalým ředitelem již zrušeného Odboru městského investora na magistrátu, který měl stavbu tunelu Blanka na starost. V roce 2013 uzavřel smlouvu se společnostmi Valbek, Satra a Weil, které měly provést kategorizaci dodatečných prací (tzv. víceprací) na tunelu, které si nárokovala proplatit stavební firma Metrostav.

To však bylo podle policie zbytečné a kategorizaci měla provést firma Inženýring dopravních staveb (IDS). Úředník navíc zakázku zadal bez soutěže, pro což podle policie nebyly splněny zákonné podmínky.

Celkovou škodu policie vyčíslila na 30,3 milionu korun, což byla hodnota zakázky na kategorizaci viceprací. Za porušování předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku úředníkovi hrozilo až osmileté vězení.

Tunel Blanka byl otevřen předloni v září po osmi letech budování a se čtyřletým zpožděním. Vyšel na 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard více, než bylo původně plánováno. Praha dosud vede s dodavateli arbitráže kvůli neproplaceným fakturám.