Hradecký kraj přidá na mzdy autobusáků 50 milionů, jižní Morava tři koruny na kilometr

Královéhradecký kraj letos dá na zvýšení mezd řidičů autobusů kolem 50 milionů korun. Dohodu s dopravci o úhradě zvýšených nákladů na mzdy schválila rada kraje, a to po několika týdnech jednání s dopravci. Kraj je připraven v následujících dnech podepsat s dopravci dodatky ke smlouvám. Posunu v jednání s odbory ohledně platů řidičů dosáhl i Jihomoravský kraj

Kraj podle náměstka pro dopravu Martina Červíčka (ODS) přistoupil k vyřešení růstu mezd řidičů vstřícně a odbory by podle něj v tomto ohledu neměly mít v kraji žádný důvod ke stávce.

Zatím kraj poskytl dopravcům zálohu zhruba 6,5 milionu korun. Zbylých 43,5 milionu korun bude kraj dopravcům posílat postupně. „Tyto finance hodláme krýt postupně, a sice formou rozpočtových změn, které vždy schvaluje krajské zastupitelstvo,“ uvedl Červíček. Dodal, že dopravci budou muset kraji průběžně dokladovat výdaje na mzdy řidičů, aby kraj měl pod kontrolou, že peníze půjdou výhradně na platy řidičů.

Peníze od kraje půjdou výhradně na mzdy

Autobusovou dopravu v hradeckém kraji zajišťuje dvanáct dopravců a připravený dodatek ke smlouvám je pro všechny dopravce stejný. „Měl by zaručit, že námi poskytnuté finanční prostředky budou použity výhradně na mzdy řidičů,“ uvedl Červíček.

Kromě padesátimilionové dotace vyplývající z nařízení vlády kraj již od 1. ledna v rámci smluv a stanovené indexace objemu mezd zvýšil platby dopravcům asi o 7,5 milionu korun. O tomto zvýšení kraj rozhodl již loni.

Na dotaci linkové autobusové dopravy si Královéhradecký kraj v letošním rozpočtu vyčlenil 297 milionů korun. Rozsah dotované linkové dopravy pro letošní rok zastupitelstvo schválilo v objemu 18,2 až 18,5 milionu kilometrů. Dotovanou linkovou dopravu v kraji zajišťuje zhruba 440 řidičů.

Provizorní řešení na jižní Moravě přijalo 6 z 15 dopravců

Posunu v jednání s odbory ohledně platů řidičů dosáhl i Jihomoravský kraj. Část dopravců přijala nabídku kraje podepsat dodatek dlouholeté smlouvy na letošní a příští rok, který umožní zvýšit řidičům mzdy na úroveň požadovanou vládním nařízením z loňského října. Na tuto dobu se kraj zaváže zvýšit platbu o 2,85 koruny za kilometr.

Zároveň však avizuje, že v dalších letech už nemá možnost do smluv vstupovat a jde tedy o provizorní řešení. Kvůli tomu chce kraj s dopravci a odboráři společně apelovat na vládu, která jediná může zajistit systémové řešení, řekl náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD).

Z 15 oslovených dopravců jich nabídku mít o 2,85 koruny na kilometr více po dobu dvou let přijalo šest. Nejkritičtější situace je na Brněnsku, Blanensku a Vyškovsku, kde mají dopravci ve smlouvách pouze inflační doložku a kraj kvůli zákonu o zadávání veřejných zakázek nemůže mzdy navýšit.

„Proto se jeden dopravce rozhodl, že si nechá celkovou částku rozložit až do konce smlouvy, další se rozhodl, že ji vypoví,“ řekl Hanák. Výpovědní lhůta je 30 měsíců a během této doby kraj vypíše výběrové řízení. Smlouvy totiž končí v letech 2021 až 2023. Někteří dopravci ještě zvažují, jak postupovat.

Mzdy řidičů autobusů by se měly podle dohody vlády a odborů zvýšit v letošním roce zhruba o třetinu z nynějších 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč. Vzrůst má i příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami, nově by měl být zaveden příplatek za náročné pracovní prostředí.