Tresty pro obchodníky s nelegálním lihem Pražanovy platí. Nejvyšší soud odmítl dovolání odsouzených i žalobce

V kauze obchodů s nelegálním lihem neuspěli u Nejvyššího soudu ani otec a syn Pražanovi, ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Devítileté tresty vězení pro oba odsouzené se tak nemění. Nejvyšší soud všechny tři podněty odmítl. Podle obžaloby odebírali alkohol od šéfa takzvané lihové mafie Radka Březiny. Stejně jako on se dopustili krácení daně. Obžaloba pro ně žádala trest 11 až 12 let vězení.

Otec a syn Pražanovi, oba s křestním jménem Stanislav, obchodovali s lihem od podnikatele Radka Březiny. Vinu popírali, ovšem podle pravomocného rozsudku způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Dvojici usvědčil zejména mladší Březinův bratr Tomáš, když ve svém procesu začal podrobně odhalovat zákulisí takzvané lihové mafie.

Otec a syn Pražanovi se podle verdiktu dopustili zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve formě spolupachatelství. Žalobci ovšem od počátku trvali na tom, že šlo o čin spáchaný ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Pražanovi prý věděli, že mají co do činění se skupinou kolem Radka Březiny. Obžaloba proto žádala trest 11 až 12 let vězení, a to i v neúspěšném dovolání k Nejvyššímu soudu.

Naopak obhajoba poukazovala na údajný nedostatek důkazů. Nepodařilo se prý přesvědčivě zjistit, kdo a kde líh převzal a co se s ním stalo. Pražan starší u odvolacího soudu řekl, že Březinovy neznal, zatímco jeho syn je znal jen zběžně z baru či diskotéky.

Nejvyšší soud dovolání Pražanových i žalobce odmítl. „Dovolání byla podána z jiného než zákonem možného dovolacího důvodu. Meritorně tedy nebyla věc přezkoumávána,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Brně Simona Pešková. Jako poslední mimořádný opravný prostředek zbývá obžalovaným ústavní stížnost.

Podnikatele a šéfa takzvané lihové mafie Radka Březinu, od kterého Pražanovi podle obžaloby líh odebírali, nepravomocně odsoudil olomoucký krajský soud za nelegální obchody s lihem na 13 let. Stát podle soudu připravil na daních o 6,39 miliardy korun. Soud potrestal i zbývajících sedm obžalovaných v takzvané lihové mafii. Jejich případ bude řešit odvolací Vrchní soud v Olomouci.