Kostel v Bartošovicích v Orlických horách si pronajala obec, aby ho zachránila

Obec Bartošovice zachraňuje barokní kostel (zdroj: ČT24)

Téměř na poslední chvíli zachraňuje obec Bartošovice v Orlických horách tamní barokní kostel. Jde o cenný církevní majetek - kvůli minimu věřících v regionu ale rekonstrukce památky není pro vlastníka tak důležitá. Kostel si proto obec najala a s opravami začala sama.

Bartošovice sice nemají ani dvě stovky obyvatel, přesto dokázaly ve svém rozpočtu najít první milion. Místní se snaží zabránit nejhoršímu. Kostel totiž ničí vlhkost, kaple a sakristie hrozily zřícením.

„Propadala se střecha, propadal se i dřevěný podhled, bylo nutně potřeba s tím něco udělat,“ říká místostarosta Bartošovic v Orlických horách Luboš Tylš (nez.).

Se stavebními pracemi pomáhají dobrovolnicí, náročnější ale bude záchrana interiérové dřevěné výzdoby. Ta už se bez odborníků neobejde. Barokní oltář se totiž rozpadá – napadla ho dřevomorka i jiné houby.

Peníze na opravy shání obec společně s dobrovolníky sama. Vlastník kostela ze 17. století – římskokatolická církev – ho v seznamu chystaných rekonstrukcí nemá. Farář Josef Suchár z farnosti Neratov to zdůvodňuje malým zájmem věřících o bohoslužby v obci. Pro církev je pak takový kostel podle něj v zásadě zbytečný.

V regionu, kdy původně žilo i německé obyvatelstvo, nakonec obec získala partnera v Česko-německém fondu budoucnosti. Ten se začal – z poloviny – na financování oprav podílet. A tak příští rok dojde i na věž a celkové odvodnění kostela. Památku pak obec hodlá využít jako turistickou atrakci.