Mladík loni v Ostravě-Radvanicích založil černou skládku. Dosud ji neodstranil ani po úřední výzvě

Nelegální skládky (zdroj: ČT24)

Štáb České televize loni na podzim zdokumentoval novou černou skládku v Ostravě-Radvanicích. Pachatele při jejím založení chytili myslivci. V pondělí se na místo redaktoři České televize vydali znovu. A skládka dosud nezmizela.

A to přesto, že mladík, který ji zde během několika minut vytvořil, její odstranění již loni přislíbil. Ke krmelci vyhodil izolační vatu, staré okno i suť. Situaci poté prověřili policisté. Vše předali na odbor ochrany životního prostředí obvodní radnice.

Myslím si, že to bere příliš na lehkou váhu, on si asi neuvědomuje, že za to může dostat velkou pokutu.
Jaroslav Nociár
předseda myslivecké stráže

„Viník dostal obsílku a teď běží lhůta pro nápravu,“ sdělil místostarosta Ostravy-Radvanic a Bartovic Aleš Boháč (nezávislý). Pokud odpad neodklidí, musí to udělat majitel pozemku. „A pak vymáhat náklady po viníkovi,“ dodal Aleš Boháč. Ve správním řízení se může pokuta za nelegální skládkování vyšplhat na desítky tisíc korun.

Majitelem pozemku, na kterém skládka leží, jsou Lesy České republiky. Ty jen v Moravskoslezském kraji loni evidovaly na 70 černých skládek.

Sběrné dvory otevírají také v neděli, skládek neubývá

V Ostravě jsou už řadu let čtyři ze 12 sběrných dvorů otevřeny denně včetně nedělí. Jde o sběrné dvory v Porubě, Zábřehu, Přívoze a Kunčicích, které jsou navíc od dubna do října v provozu od 8:00 do 20:00, ve zbývající části roku jejich provozní doba končí v 18:00. Černé skládky vznikají i tak.

Město Ostrava proto také z tohoto důvodu ve spolupráci nejen s ekology přikročilo k většímu využívání fotopastí. Ty mohou snadno odhalit nelegální skládkování. Některé z nich mají i infračervený přísvit, a pachatele umějí vyfotit i v noci.

Mapa sběrných dvorů v Ostravě
Zdroj: ČT24/OZO
  • Městská skládka v Ostravě má nyní rozlohu zhruba 20 hektarů. V roce 2015 se na ni vyvezlo přes 84 000 tun odpadu a při započtení vyvezeného technického materiálu nutného například pro zpevnění skládky to bylo přibližně 100 000 tun odpadu. Odpadová společnost OZO Ostrava ve stejném roce začala s dalším rozšiřováním skládky. První ze dvou částí páté etapy rozšíření je již hotova a do nových prostor se už také naváží odpad. Zvětšení skládky by mělo prodloužit její životnost minimálně o dalších deset let.