Za smrt svědka záhornických vražd trest zatím nepadne

Soud zatím nepotrestal údajné zastřelení nepohodlného svědka, který věděl o vraždách v Záhornici na Nymbursku. Pražský městský soud zprostil obžaloby Josefa Šimka i Václava Štorka, kteří byli obviněni ze tří vražd. Odsouzeni byli za jednu. Šimek si odpykává patnáct let vězení, Štork dostal tříletou podmínku. Rozhodnutí soudu není pravomocné, lze se proti němu odvolat.

Případ údajné vraždy svědka se stal v červenci 2010. Josef Šimek a Václav Štork se podle obžaloby obávali toho, že se prozradí jejich předchozí trestná činnost související s mrtvolami zabetonovanými pod stodolou v Záhornici. Rozhodli se proto odstranit člověka, který jim se zahlazením vražd pomáhal.

Oběť podle obžaloby vylákali na okraj Prahy do zahrádkářské kolonie v Letňanech pod záminkou, že si potřebují koupit zbraň. V poli ho požádali, aby z pistole na zkoušku vystřelil. Pak Štork poškozeného podle spisu ze stejné zbraně střelil z bezprostřední blízkosti ranou do spánku. Podle obžaloby se muži snažili, aby skutek vypadal jako sebevražda, což se také policie domnívala do doby, než byl otevřen případ zabetonovaných mrtvol.

Podle soudu však nebyla obžaloba podložena dostatečnými důkazy. Hlavním důkazem byla výpověď Štorkova spoluvězně z vazební cely, kterou soud označil za nevěrohodnou. Oba muži byli zproštěni obžaloby na základě paragrafu trestního řádu, podle něhož nebylo prokázáno, že se stal skutek, pro který byli stíháni.

„Považujeme za dosud neobjasněné, zda poškozený skutečně spáchal sebevraždu, nebo byl zastřelen,“ vysvětlila předsedkyně trestního senátu Marie Marková. Šimek i Štork vinu odmítali. Jejich advokáti soudu navrhovali zproštění obžaloby. Státní zástupkyně naopak byla přesvědčena, že čin spáchali a navrhovala pro ně patnáct a dvacet let vězení.

Štork po vynesení rozsudku řekl, že je spokojený. Kauzu považuje za „nafouknutou bublinu“, která vznikla odhalením těl pod stodolou na Nymbursku. „Žádný vrah nejsem, já mám lidi rád a lidi mají rádi mě,“ řekl Štork při závěrečné řeči. Šimek byl z jednání omluven.

Případ zabetonovaných mrtvol byl odhalen v roce 2013, kdy byla pod stodolou na Nymbursku nalezena dvě zakopaná těla. Oba muži byli odsouzeni za vraždu šestašedesátiletého Čechošvýcara, jehož podle obžaloby v roce 2003 Šimek zastřelil v bytě v centru Prahy. Šimek byl odsouzen za vraždu, Štork za nadržování. Obžaloby z druhé vraždy z roku 2008 byli oba muži zproštěni. Zůstává tak nadále neobjasněná, stejně jako případ mrtvého svědka.