Hasiči začali rozebírat hořící halu v Horní Cerekvi

Události v regionech: Likvidace vyhořelé haly v Horní Cerekvi (zdroj: ČT24)

Za pomoci těžké techniky začali hasiči rozebírat skladovou halu v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku, kterou v neděli zasáhl požár. Kolem patnácti hasičů pracovalo na likvidaci ohnisek požáru uvnitř objektu. Informovala o tom mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Hala patří firmě IBK Trade, zabývající se balením a pražením ořechů a sušeného ovoce. Její majitel předběžně odhaduje škodu na více než sto milionů korun. Při požáru ani při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Hasiči ukončili práce zhruba v půl šesté odpoledne. „Všechny hasičské jednotky kromě jedné, která bude dohlížet na požářiště, se vrátily na své základny. Přibližně v jedné třetině haly zůstává několik nedohašených ohnisek, která kontrolovaně dohořívají,“ řekla Musilová.

Hasiči ze Záchranného útvaru z Hlučína pracovali se speciálním pásovým rypadlem, s jehož pomocí požárem zasaženou halu otevřeli a začali likvidovat oheň. Doposud mohli hasit jen zvenku. Na likvidaci požáru uvnitř haly nasadili několik vodních proudů. Hasiči přerušili kyvadlovou dopravu vody, kterou pak na požářiště dopravovali hadicemi z požární nádrže.

Společně s vyšetřovateli hasičů pracují na místě na stanovení možných příčin požáru také odborníci z Technického ústavu požární ochrany. „Zatím nebyly stanoveny žádné verze, nelze ani odhadnout, jak dlouho vyšetřování příčiny požáru potrvá,“ řekla mluvčí.

Redaktorka ČT Poulová: Likvidace haly potrvá celý týden (zdroj: ČT24)

Požár ve skladové hale vznikl v neděli časně ráno. Brzy po příjezdu hasičů kolem 04:00 se začala střecha haly propadat. Oheň byl zakrátko lokalizován a dál se nešířil. Hasiči halu po dohodě s majitelem nechali kontrolovaně dohořet.

Výrobu požár nezastavil

Podle technického a výrobního ředitele společnosti IBK Trade Lukáše Kratochvíla vyhořel pouze sklad hotových výrobků a suroviny. „Naštěstí nehořelo ve výrobních prostorách, takže výroba jede nepřetržitě dál. Musíme nakoupit surovinu a najít náhradní skladovací prostory. Musíme znovu nabalit, výpadek bude trvat asi týden,“ řekl Kratochvíl v neděli.

Vánoční trh by požár podle něj neměl nijak výrazně poznamenat. Firma zaměstnává zhruba třicet stálých zaměstnanců a přibližně stejný počet agenturních zahraničních dělníků, uvedl Kratochvíl.

Firma IBK Trade byla založena v roce 1992 v Praze. Specializuje se na dovoz, zpracování, balení a distribuci širokého sortimentu ořechů, sušeného ovoce, semen a dalších produktů. Podle Kratochvíla patří v České republice k významným hráčům v sortimentu ořechů a sušeného ovoce. V pražírně a balírně v Horní Cerekvi zpracovává více než osmdesát druhů surovin, na trh dodává přes tisíc výrobků. Zákazníky jsou malé obchody, stejně jako velké nadnárodní řetězce.